Volledig scherm
De vlammen slaan uit het dak bij de woningbrand aan de Toverstraat in Baak. © GinoPress

Woonhuis verloren bij grote brand in Baak

BAAK - Bij een brand in een woning met een rieten kap aan de Toverstraat in Baak is donderdagmiddag het woonhuis verloren gegaan. De woning brandde volledig uit, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Die is met drie blusvoertuigen aanwezig om de brand in het buitengebied van het Achterhoekse dorp te blussen. Probleem is dat het bluswater van grote afstand aangevoerd moet worden. De brandweer heeft daarom extra materieel laten aanrukken.

Koeien
Omdat het bluswater van zeker een halve kilometer afstand gehaald moest worden, moest er een keus gemaakt worden: of de woning blussen of overslaan van het vuur naar een naastgelegen stal voorkomen. Omdat de woning al grotendeels verloren was gegaan, koos de brandweer voor dat laatste. Daardoor werd de stal behouden. De tachtig koeien zijn de wei in gejaagd om te voorkomen dat ze gewond zouden raken.

Omdat er geen bluswerk aan het huis mogelijk was, is dat verloren gegaan. Er staan slechts nog wat gevels overeind.

Bewoners
De vijf bewoners van het huis hebben zichzelf in veiligheid kunnen brengen en staan buiten. Zij zijn niet gewond geraakt. Ook de hond van het gezin kon op tijd in veiligheid worden gebracht en bleef ongedeerd.

Buren hebben aangeboden de getroffen bewoners tijdelijk onderdak te geven.

Rook
Door de brand in het rieten deel van de kap komt veel rook vrij, die tot ver in de omgeving is te zien. De brandweer adviseert ramen en deuren dicht te houden.

Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend.

Achterhoek