Bennie Roozegaarde bij zijn huis aan de Halseweg in Zelhem.
Volledig scherm
Bennie Roozegaarde bij zijn huis aan de Halseweg in Zelhem. © Theo Kock

Zelhems grasveld wordt evenemententerrein, tegen zin van de buren

ZELHEM - Ondernemer Bennie Roozegaarde uit Zelhem mag vier keer per jaar een evenement houden op de grasvelden bij zijn huis aan de Halseweg, net buiten het dorp. De gemeente Bronckhorst heeft onlangs het bestemmingsplan daarvoor goedgekeurd.

Tegen het evenemententerrein is veel verzet van een groep omwonenden, die onder meer vrezen voor aantasting van woongenot, waardedaling van woningen, geluidsoverlast en de verkeersveiligheid. Dit blijkt ook uit de 90 zienswijzen tegen het plan.

Het overgrote merendeel van deze bezwaren is ongegrond verklaard. Zo is volgens de gemeente niet aangetoond waarom het woongenot aangetast wordt bij slechts vier evenementen per jaar en gezien dit lage aantal daalt de waarde van de huizen ook niet, meent Bronckhorst. Reden om te denken dat de verkeersveiligheid gevaar komt is er volgens de gemeente evenmin, omdat de Halseweg is ingericht op het verwerken van duizenden voertuigen per dag. Bovendien worden verkeersregelaars ingezet om alles goed en veilig te laten verlopen tijdens evenementen.

Geluid zo hard als een loeiende stofzuiger

Een paar opmerkingen over geluidsoverlast hebben wel geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan. Zo is er een nieuw akoestisch onderzoek gedaan en is de maximaal toegestane geluidsbelasting verlaagd naar 65 decibel. Dat staat ongeveer gelijk aan het geluid van een loeiende stofzuiger.

Ben Stoltenborg, Joop Jansenen Henk Voorend (van links naar rechts) op de Bielemansdijk in het buitengebied van Zelhem, waar het evenemententerrein van Roozegaarde aan grenst.
Volledig scherm
Ben Stoltenborg, Joop Jansenen Henk Voorend (van links naar rechts) op de Bielemansdijk in het buitengebied van Zelhem, waar het evenemententerrein van Roozegaarde aan grenst. © Jan Ruland van den Brink

Ook is bepaald dat bij twee van de vier evenementen geen versterkte muziek gespeeld mag worden. Verder zijn de eindtijden van de feesten vastgelegd: op weekdagen en zondag moet het evenement om middernacht stoppen en vrijdag, zaterdag en op feestdagen mag het tot 01.00 uur doorgaan.

De evenementen die Roozegaarde houdt mogen één dag duren en er zijn maximaal 4.000 bezoekers welkom. Voor op- en afbouw is beide één week toegestaan.

De buurtbewoners gaan ondertussen door met hun verzet. Onder een petitie tegen het evenemententerrein op hun site teh36.nl staan inmiddels meer dan 500 handtekeningen.

De gemeenteraad van Bronckhorst heeft het laatste woord en moet zich in september uitspreken over het bestemmingsplan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek