Haidar in actie tijdens zijn voorstelling. Foto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
PREMIUM
Haidar in actie tijdens zijn voorstelling. Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Zelhemse Syriër Haidar speelt trauma’s weg in emotionele voorstelling

ZELHEM/ULFT - KRAS|Kerf, hoe de regen hoop bracht heet de voorstelling waarin de Syrische vluchteling Haidar Habash uit Zelhem vertelt over zijn oorlogstrauma’s en toekomstdromen. Een emotionele vertelling met muziek, gemaakt voor het themajaar 75 vrijheid, die dit weekend (27 en 28 september) in première gaat.

,,Stop! Stop de bommen, stop de oorlog, het is genoeg!” Haidar Habash (21) schreeuwt het uit tijdens een try-outvoorstelling voor scholieren, maar valt dan stil, krijgt het te kwaad en moet even gaan zitten, met zijn hand voor zijn ogen. Haidars muzikale begeleiding vult de stilte op, tot de hoofdrolspeler zich weer herpakt. Een paar scholieren van Syrische afkomst wordt het ook te veel en lopen de zaal uit.

Het levensverhaal van Haidar maakt een diepe indruk. De jonge Syriër woonde in 2013 met zijn ouders, zus en broertje in Aleppo, toen de stad het doelwit werd van onafgebroken bombardementen en sluipschuttersgevechten. Toen ook hun huis geraakt werd, ontvluchtten ze in paniek het geweld, met medenemen van ID-kaarten, geld en kleren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek