Tante Rikie serveert een broodje aan een hongerige bezoeker van de eerste Zwarte Cross, in 1997 in Hummelo.
Volledig scherm
Tante Rikie serveert een broodje aan een hongerige bezoeker van de eerste Zwarte Cross, in 1997 in Hummelo. © PR/Zwarte Cross

Zo werd Tante Rikie de koningin van de Zwarte Cross

videoHUMMELO - Al 23 jaar is ze hét boegbeeld van de Zwarte Cross: Rikie Nijman uit Hummelo. Hoe een doodnormale schoonmaakster de bekendste festivaldirectrice van Nederland werd.

In 1997 heeft een vriendengroep uit Hummelo snode plannen voor een feestje vol spektakel. Met wat muziek, crossmotoren en zonder vergunning: een ‘zwarte’ cross dus. Zo’n duizend man komen af op het evenement, ontsproten aan het brein van Gijs Jolink, Hendrik-Jan Lovink en André Nijman, zoon van.

Het zaadje dat uiteindelijk tot het idee voor het festival leidt is geplant tijdens één van de vele gezellige avonden van de vriendengroep in huize Nijman in Hummelo. Rikie zorgt er daar voor dat het de jongens aan niets ontbreekt.

En ook op de eerste editie van het feestje van ‘haar’ jongens zorgt ze ervoor dat niemand iets tekort komt. Ze bakt broodjes hamburger en verstrekt die aan de hongerige bezoekers. Dan al roept Gijs Jolink haar het podium op om te vragen wat ze ervan vindt.

Draagstoel

Quote

Ik ga door zolang het kan, want het is nog veel te leuk

Tante Rikie, In 2011

In 23 jaar wordt haar status steeds meer uitgebreid. Het festival blijft groeien en slecht in 2008 de magische grens van 100.000 bezoekers. Rikie is dan al lang gebombardeerd tot festivaldirectrice en wordt elk jaar in een draagstoel over het terrein gedragen. Bezoekers aanbidden haar als ware zij een koningin: knielende festivalgangers als Rikie passeert in haar draagstoel zijn eerder regel dan uitzondering.

In 2011 schrikt de Zwarte Cross-commune als naar buiten komt dat de dan 61-jarige Rikie ermee wil stoppen. Het blijkt een geintje, zo maakt ze zelf bekend op de Zwarte Cross. Stoppen? ,,Ben je gek”, zei ze toen. ,,Hoe komen ze er toch bij? Ik ga door zolang het kan, want het is nog veel te leuk.”

Dinsdag vierde Rikie haar 70ste verjaardag, vier jaar na haar pensionering als schoonmaakster, de baan die ze in het dagelijks leven vervulde. Haar tweede baan was festivaldirectrice, een eretitel waarvan ze ook afgelopen editie weer volop genoot, gezien de niet uit te wissen lach op haar gezicht. Maar veel is het wel, vier dagen als aanvoerder van 65.000 feestvierders.

‘Voor eeuwig de onbetwiste festivaldirectrice’

Dinsdag werd bekend dat 2020 haar laatste jaar wordt als festivaldirectrice op de Zwarte Cross. Dit gaat niet onopgemerkt voorbij: uiteraard wordt ‘de Grote Roergangster op spectaculaire wijze uitgezwaaid’, zo kondigt de organisatie aan.

Vervangen wordt Rikie niet, zo laat de Zwarte Cross weten: ‘Ze is voor eeuwig de onbetwiste festivaldirectrice van de Zwarte Cross en haar beeltenis zal te zien blijven op het festival. Er komt geen opvolger want ze is immers niet te vervangen’.

De Zwarte Cross 2020 is van donderdag 16 tot en met zondag 19 juli op festivalterrein De Schans in Lichtenvoorde. Daar blijft Rikie altijd waken, want op de hoek van het festivalterrein, op het driedorpenpunt Lichtenvoorde-Lievelde-Vragender, staat haar eigen bedevaartsboom: een uit één stuk stam gezaagde beeltenis van de Hummelose.

Dat het maar duidelijk is: er is maar één festivaldirectrice en haar naam is Rikie.

Kijk hieronder naar de video die we gisteren bij haar thuis maakten

Tante Rikie zwaait af als festivaldirectrice van de Zwarte Cross.
Volledig scherm
Tante Rikie zwaait af als festivaldirectrice van de Zwarte Cross. © PR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek