Chow Hang Tung
Volledig scherm
Chow Hang Tung © AP

15 maanden cel voor organisator herdenking Tiananmenprotest Hongkong

Een rechtbank in Hongkong heeft dinsdag een van de organisatoren van de herdenking van het Tiananmenprotest op 4 juni veroordeeld tot een celstraf van 15 maanden voor het aanzetten tot een illegale samenkomst.

 1. Ocasio-Cortez beschuldigt twee hoge rechters VS van meineed: ‘Vijandige overname van instellingen’
  1

  Oca­sio-Cor­tez beschul­digt twee hoge rechters VS van meineed: ‘Vijandige overname van instellin­gen’

  De Amerikaanse Democratische volksvertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez wil dat het Huis van Afgevaardigden een onderzoek instelt naar twee rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof die stemden voor de vernietiging van het arrest Roe versus Wade uit 1973. Volgens het congreslid hebben beide mannen tijdens de hoorzittingen in de Senaat in aanloop naar hun benoeming gelogen over hun opvattingen over het arrest.
 2. Hongkong verbiedt herdenking slachtoffers Tiananmenprotest
  UPDATE

  Hongkong verbiedt herdenking slachtof­fers Tiananmen­pro­test

  De autoriteiten in Hongkong hebben een wake ter herdenking van de slachtoffers van het Tiananmenprotest van 1989 verboden. Bij het neerslaan van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing werden op 4 juni van dat jaar honderden betogers door het leger omgebracht. De politie, die het verbod aankondigde, noemt de coronapandemie als reden. Kritiek tegen het communistische bewind in Peking wordt echter steeds lastiger in Hongkong sinds daar ongeveer een jaar geleden de nieuwe veiligheidswet inging.