2020 warmste jaar wereldwijd ooit gemeten: ‘We moeten op de rem trappen’
2020 was wereldwijd - samen met 2016 - het warmste jaar ooit gemeten, dat meldt het Europese klimaatinstituut Copernicus. De temperatuur lag vorig jaar 0,6 graad hoger dan in de periode 1981-2010. Bart Verheggen, docent Aard- en Klimaatwetenschappen aan Amsterdam University College, waarschuwt: ,,We moeten op de rem trappen.”
Volgens de Copernicusdienst voor klimaatverandering (C3S) zijn de afgelopen zes jaar de warmste jaren ooit gemeten. Daarmee is het afgelopen decennium ook meteen het warmste ooit gemeten. In 2020 was het in Europa gemiddeld 0,4 graad warmer dan in 2019, dat tot dan toe het warmst gemeten jaar was in Europa.
De grootste stijgingen wereldwijd waren vooral in het noordpoolgebied en het noorden van Siberië. De temperatuur was daar op sommige plekken gemiddeld 6 graden hoger dan tussen 1981-2010.
Volgens Bart Verheggen, docent Aard- en Klimaatwetenschappen aan Amsterdam University College, is dat een bekend fenomeen. ,,De noordpool warmt sterker op dan het mondiaal gemiddelde”, legt hij uit. ,,Dat komt doordat het ijs wegsmelt. Normaal gesproken reflecteert het witte ijs een groot deel van de zonnestraling. Doordat er steeds meer zee-ijs wegsmelt, wordt het reflecterende oppervlak kleiner, wat dus leidt tot een sterkere opwarming van het gebied.
Opmerkelijk
C3S noemt het opmerkelijk dat de temperatuur van 2016 is geëvenaard, omdat in de tweede helft van 2020 ook sprake was van het weerfenomeen La Niña. Dat natuurverschijnsel zorgt juist voor verkoeling. Verheggen noemt het geen verrassing dat het afgelopen decennium het warmste ooit gemeten is. ,,Het is al sinds de jaren 70 een trend dat het meest recente decennium het warmste is. Dat zal voorlopig nog wel doorzetten, zolang de concentratie aan broeikasgassen blijft toenemen.”
Op de rem
Verheggen stelt dat landen wereldwijd op de rem moeten trappen om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen. ,,Daarin hebben ongeveer tweehonderd landen afgesproken om ervoor te zorgen dat de opwarming onder de 2 graden moet blijven, maar het liefst onder de 1,5.”
,,Om dat te kunnen halen, moeten we heel hard remmen”, stelt Verheggen. ,,Want het klimaatsysteem reageert heel traag.” Maar wat kunnen we dan doen? ,,Denk ruwweg aan maatregelen zoals minder energie gebruiken, en de energie die we gebruiken koolstof-arm opwekken. Ook zouden we wat kunnen veranderen in het landgebruik, de bosbouw en de veeteelt. Dat zijn de drie knoppen waar we op macro-niveau aan kunnen draaien.
Bekijk hieronder onze video's over klimaatverandering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Navalni nog acht jaar in de cel
De Russische oppositieleider Aleksej Navalni moet nog acht jaar in de gevangenis blijven. De Russische rechtbank heeft dinsdag zijn hoger beroep verworpen en houdt vast aan de eerder gegeven straf. Navalni was in maart al veroordeeld voor het verduisteren van donaties. -
PREMIUM
Venetië wil weer leefbaar worden: ‘Jonge mensen zijn van groot belang’
Venetië wil minder toeristen en meer bewoners. Met het project Venywhere biedt de stad jonge werknemers de mogelijkheid tijdelijk in Venetië te wonen en te werken. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Rangers-fan redt in Sevilla leven van Nederlandse toerist die hartaanval krijgt in bus: 'Arts, help!’
Een oudere Nederlandse toerist is door een Schotse voetbalsupporter gered nadat hij onwel werd tijdens een bustour door de Zuid-Spaanse stad Sevilla. De Nederlander kreeg een hartaanval en zakte voor de ogen van zijn echtgenote ineens in elkaar. ,,Het was best eng, ik dacht dat hij het niet zou halen." -
Menno Snel geen kandidaat meer voor Europese topbaan: ‘Jammer dat ik het niet geworden ben’
Oud-staatssecretaris van financiën Menno Snel (D66) heeft zich formeel teruggetrokken als kandidaat voor de topfunctie bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in Luxemburg. Dat melden bronnen in Brussel. ,,Jammer dat ik het niet geworden ben”, verklaart Snel.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Geen cel voor ouders Belgische dreumes die van hun drugs snoepte: ‘Wel beterschap beloven’
De ouders van een Belgische dreumes die cannabis en cocaïne binnenkreeg hoeven niet de cel in. Mits ze hun leven beteren en van de drugs afblijven. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?