Volledig scherm
Bezorgde Nederlanders houden een lichtjesmars door Amsterdam om hun angst en zorgen uit te spreken over klimaatverandering. © Joris Van Gennip

3 op 10 Nederlanders twijfelt aan klimaatverandering (of gelooft er niks van)

Terwijl het kabinet volop bezig is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om zo klimaatverandering tegen te gaan, twijfelt nog zo'n een op de vijf Nederlanders of er überhaupt wel sprake is van een veranderend klimaat. Zeven procent van de mensen in ons land denkt zelfs dat er helemaal geen sprake is van klimaatverandering. 

Een ruime meerderheid (72 procent) van de Nederlanders denkt wel dat er sprake is van klimaatverandering. 67 procent denkt dat de mens hiervoor (deels) verantwoordelijk is. Dat concludeert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in een gisteren verschenen rapport getiteld ‘Publieksmonitor Klimaat en Energie 2019'. Voor het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, zijn 2478 volwassenen steekproefsgewijs geselecteerd en gevraagd naar klimaatverandering. 

Zes op de tien Nederlanders maken zich zorgen over de verschillende gevolgen van klimaatverandering. Over de huidige toestand van het klimaat, maar ook vooral over de wereld die wij achterlaten aan toekomstige generaties.

Vooral grote bedrijven (71 procent) en de rijksoverheid (65 procent) zijn verantwoordelijk voor de klimaattransitie, menen burgers. Maar ook particulieren kunnen hun steentje bijdragen. 61 procent gelooft dat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere samenleving. 

  1. Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelingen, NAVO solidair met Turkije
    UPDATE

    Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelin­gen, NAVO solidair met Turkije

    Turkije houdt Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegen als de situatie in Idlib verder verslechtert. Turkije zou zich in dat geval niet meer gebonden voelen aan de afspraken met de EU uit 2016. De EU vindt dat de deal nog wel staat. Intussen verscherpen Griekenland en Bulgarije de controles bij de Turkse grens. De NAVO-landen zijn solidair met Turkije en roepen Syrië en Rusland op hun offensief in Syrië te staken.