Volledig scherm
De olifanten stierven in Hwange National Park, de meeste van hen in de buurt van opgedroogde waterputten. © AP

55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger

Zeker 55 olifanten zijn sinds september gestorven aan honger in Zimbabwaans wildpark Hwange. Het nationale park wijt de sterfte aan ernstige droogte in het gebied en het gebrek aan voedsel wat daardoor ontstaat.

Het park, dat een olifantenkudde van 50.000 dieren herbergt, trof de 55 karkassen aan in de buurt van verschillende waterbronnen. Sommige dieren lagen op slechts vijftig meter van een bron, een teken dat de dieren lange afstanden hadden afgelegd om toegang te krijgen tot water en voedsel, maar uiteindelijk te verzwakt waren, aldus woordvoerder van Wildlife Management Authority Tinashe Farawo.

Zimbabwe heeft te kampen met de ergste droogte sinds decennia: een derde van de bevolking (meer dan vijf miljoen mensen) is daardoor afhankelijk geworden van humanitaire hulp. Ook voor de olifanten pakt de droogte fataal uit. Zimparks (Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority wil nu meer waterbronnen boren in Hwange aangezien sommige bestaande bronnen zijn opgedroogd, maar het geld ontbreekt. Het agentschap krijgt geen financiering van de overheid.

Volgens Farawo veroorzaken de olifanten een ‘massale vernietiging’ van de vegetatie in Hwange. Het park kan eigenlijk maar 15.000 olifanten herbergen, maar er wonen er 50.000. Door die overbevolking komen de dieren ook in dorpen die rondom het park liggen. Volgens Zimparks zijn meer dan tweehonderd mensen gestorven aan olifantenaanvallen in de afgelopen vijf jaar.

Het verkopen van olifanten aan dierentuinen, om de overbevolking van het park te verkleinen, krijgt veel kritiek. Experts stellen dat daardoor jonge olifanten bij hun families worden weggehaald en in ongeschikte Chinese dierentuinen belanden.

Volledig scherm
Autoriteiten proberen nu water op te pompen uit boorgaten voor de meer dan 45.000 olifanten en andere dieren in het park, maar dit was niet voldoende om voor alle dieren te zorgen. © Photo News
  1. Amerikaanse EU-ambassadeur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaarden aan Kiev'

    Amerikaan­se EU-ambassa­deur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaar­den aan Kiev'

    Een belangrijke getuige in het parlementaire onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump, de ambassadeur van de VS bij de EU Gordon Sondland, heeft beklemtoond dat er een beleid van 'voor wat, hoort wat' was jegens Oekraïne. Hij wijst op de naaste medewerker en advocaat van Trump, Rudolph Giuliani. Die zou destijds voorwaarden hebben gesteld aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski voor toenadering tussen Kiev en Washington.
  2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek

    Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

    Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.