Aardbeving Turkije: 35 doden, 1600 gewonden, tientallen onder het puin vandaan gehaald

Update/VideoHet dodental van de zware aardbeving op gisteravond in het zuidoosten van Turkije is opgelopen tot 35. Er zijn meer dan 1600 mensen gewond geraakt, laat de rampenbestrijdingsdienst van Turkije weten. Reddingswerkers halen nog steeds mensen levend onder het puin van gebouwen vandaan. Alleen vandaag zijn al 45 mensen gered.

Zo haalden de hulpdiensten een 35-jarige vrouw en haar babydochter na 28 uur levend uit het puin van een ingestort gebouw. Er wordt met man en macht gezocht naar andere overlevenden. Een groot gevaar is de kou. Het is enkele graden onder het vriespunt in het gebied. 

Op de Turkse zender TRT zijn beelden te zien hoe reddingswerkers met schoppen, graafmachines en hun handen proberen bij de slachtoffers te komen. Veel gebouwen stortten in na de beving. Daardoor kwamen honderden mensen vast te zitten.  Er kwamen al 35 mensen kwamen om het leven. Er zijn zeker 1600 mensen gewond geraakt volgens de rampenbestrijdingsdienst van Turkije. Er liggen nog 104 mensen in het ziekenhuis, maar niemand van hen verkeert nog in levensgevaar. De meeste slachtoffers zijn gevallen in de provincie Elazig. Elazig ligt 550 kilometer ten oosten van Ankara.

De aardbeving had een kracht van 6,8 en werd gevolgd door tientallen naschokken. ,,Al onze dieren zijn dood. Mijn familie is rond het vuur bijeengekomen en heeft de nacht daar doorgebracht met dekens om’’, aldus een man wiens huis is verwoest door de aardbeving.

Breuklijnen

Ook in Syrië, Libanon en Iran werd de schok gevoeld. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei dat de ervaring van eerdere aardbevingen heeft geholpen bij het inzetten van de hulpdiensten. 

In Turkije komen regelmatig aardbevingen voor, omdat het land op breuklijnen ligt. Meer dan 17.000 mensen kwamen om het leven toen in augustus 1999 een aardbeving met een kracht van 7,6 de stad Izmit, 90 km ten zuidoosten van Istanbul, trof. Ongeveer 500.000 mensen werden dakloos. In 2011 trof een aardbeving de oostelijke stad Ercis, zo’n 100 km naar het noorden, waarbij ten minste 523 mensen omkwamen.

President Erdogan van Turkije heeft gisteren een bezoek gebracht aan het gebied dat werd getroffen door de aardbeving. De autoriteiten waarschuwen bewoners nog niet terug te keren naar hun huizen vanwege instortingsgevaar.

Volledig scherm
Aardbeving in Elazig © REUTERS