Al meer dan 700.000 coronadoden geteld in Brazilië
In Brazilië is drie jaar na het eerste sterfgeval de grens van 700.000 coronadoden overschreden. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekendgemaakt. Het Latijns-Amerikaanse land is na de Verenigde Staten het hardst getroffen land ter wereld.
Het eerste sterfgeval in Brazilië, dat van een vrouw in de vijftig uit Sao Paulo, werd geregistreerd op 12 maart 2020 en markeerde het begin van een langdurige gezondheidscrisis die de ziekenhuizen, mortuaria en begraafplaatsen van het land zou overweldigen.
Jair Bolsonaro, destijds president van het land, werd wereldwijd hevig bekritiseerd door zijn aanpak van de coronacrisis. Volgens een rapport van een onderzoekscommissie zou Bolsonaro’s ‘opzettelijke en bewuste’ beslissing om het aanschaffen van vaccins uit te stellen, hebben geleid tot duizenden onnodige doden.
Bolsonaro twijfelde openlijk over de ernst van het coronavirus keerde zich tegen de coronamaatregelen. Zo droeg hij zelf nooit een mondkapje en prees hij het malariamedicijn hydroxychloroquine aan, ondanks het feit dat de werking van het middel nooit is bewezen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben alleen de Verenigde Staten met 1,1 miljoen doden een groter dodental gekend. De epidemie heeft wereldwijd minstens 6,8 miljoen mensen het leven gekost.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5 vragen
Oekraïens tegenoffensief lijkt begonnen: ‘Staal tegen staal, man tegen man’
-
PREMIUM3
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
cherson
‘Niets aan de hand’: pro-Russische gouverneur ontkent wateroverlast, terwijl achter hem de boel blank staat
De pro-Russische gouverneur van regio Cherson, Vladimir Saldo, maakte het heel bont met nepnieuws. ‘Niets aan de hand’, vertelde hij in een video terwijl achter hem de boel onder water staat.
-
kinderen gevonden
Als vier keer het codewoord ‘wonder’ klinkt, stijgt gejuich op in Colombiaanse jungle
-
-
-
‘Kapitein Corona’ Bolsonaro wil dat Brazilianen weer gewoon aan het werk gaan
Terwijl in Brazilië het aantal coronaslachtoffers dagelijks oploopt, blijft president Jair Bolsonaro het gevaar bagatelliseren. Hij noemt de zorgen ‘fantasie van de media’ en ‘hysterie’, en het virus slechts een ‘griepje’ of ‘verkoudheid’. Bolsonaro hekelt de quarantainemaatregelen en roept iedereen op weer aan het werk te gaan. ‘We moeten terug naar de normale situatie.’ -
PREMIUM
Ruim 100.000 coronadoden, maar Bolsonaro is populairder dan ooit
Meer dan 100.000 doden zijn er in Brazilië gevallen door het coronavirus en al maanden komen er dagelijks meer dan duizend sterfgevallen bij. De economie stort in, er spelen talloze schandalen rond de familie van president Jair Bolsonaro en hij heeft slaande ruzie met de rechters van het hooggerechtshof. Maar de Braziliaanse president is nog nooit zo populair geweest als nu, blijkt uit een recente peiling.