Alarm in India om extreme hittegolf met 100 doden: 'Grote delen dreigen onbewoonbaar te worden’
India zucht al weken onder een hittegolf met temperaturen van bijna vijftig graden. Al meer dan honderd inwoners zijn hierdoor om het leven gekomen, meldt nieuwszender CNN. Experts waarschuwen voor een humanitaire crisis en stellen dat de temperaturen zodanig stijgen dat bepaalde delen van India in 2100 onbewoonbaar zijn. Het zal er zo warm zijn dat de bewoners er niet meer kunnen overleven.
Door de extreme weersomstandigheden zijn sommige steden in India veranderd in spooksteden. Vrijwel niemand waagt zich deze dagen op straat en de ziekenhuizen behandelen veel mensen aan een zonnesteek of andere door de hitte veroorzaakte klachten. De autoriteiten hebben inwoners opgeroepen binnenshuis te blijven. Zwaar werk buitenshuis is tijdens de heetste uren van de dag verboden.
Het hoge aantal hittegolven in combinatie met aanhoudende droogte hebben er bovendien voor gezorgd dat verscheidene regio’s met watertekorten kampen. Doordat het al zo lang niet heeft geregend, staat het grondwaterpeil erg laag waardoor de bevolking niet voldoende water kan oppompen.
Broeikaseffect
Volgens meteorologen stijgt de gemiddelde temperatuur in India al jaren als gevolg van het broeikaseffect. Hittegolven in India vinden meestal plaats tussen maart en juli en nemen af zodra de moessonregens arriveren, maar recent worden die hittegolven steeds frequenter, intenser en langer. In het noorden van het land werden vorige maand temperaturen van bijna vijftig graden bereikt.
Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een organisatie van de Verenigde Naties die de risico’s van klimaatverandering evalueert, is India van alle landen ter wereld het zwaarst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering.
Deskundigen van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zeggen dat zelfs als de wereld erin slaagt om de voorspelde stijging van de gemiddelde wereldtemperaturen in te dammen, delen van India zo extreem heet zullen worden dat mensen er aan zullen overlijden.
,,De toekomst van hittegolven ziet er slecht uit, zelfs met aanzienlijke verzachting van de klimaatverandering”, constateert Elfatih Eltahir, een professor in klimaat aan het MIT, in gesprek met CNN.
Onvoldoende hulp
De bevolking in India klaagt dat er niet voldoende hulp van de regering komt waardoor er dagelijks slachtoffers vallen. Een van de grootste steden in India zit ondertussen bijna volledig door zijn watervoorraad heen, en men voorspelt dat tegen volgend jaar ook 20 andere steden problemen zullen ervaren.
De Indiase overheid spreekt van een hittegolf als de temperatuur twee dagen lang 4,5 graden Celsius boven de ‘normale’ temperatuur uitstijgt. Een hittegolf wordt ‘ernstig’ als de temperatuur minstens twee dagen 6,4 graden Celsius boven de normale temperatuur uitkomt.
Vorig jaar waren er 484 officiële hittegolven verspreid over het land, een stijging van 21 hittegolven sinds 2010. In die periode stierven meer dan 5000 mensen. De cijfers van dit jaar laten weinig verandering zien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers
Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is. -
Ruime meerderheid Huis van Afgevaardigden keurt verhoging schuldenplafond VS goed
Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de afspraken over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op de financiële markten zou hebben veroorzaakt. -
Van der Sloot verandert van gedachten en gaat uitlevering aan VS toch aanvechten
Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag alsnog geweigerd het document te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Vorige week zei Van der Sloots advocaat nog dat zijn cliënt de uitlevering niet zou aanvechten en naar Amerika wilde gaan.
-
UPDATE
Biden in eerste speech vanuit Oval Office: ‘Economische ineenstorting voorkomen’
-
-
-
PREMIUM
Ongewone aanpak lerarentekort in België: beste leerkracht krijgt meer betaald
België grijpt naar een ongewoon middel om het lerarentekort op te lossen: ongelijke beloning op basis van prestatie, bepaald door de schoolbesturen. Zou zoiets in Nederland ook werken?Vakbondsvoorzitter Daniëlle Woestenberg: ,,Wat ik er mooi aan vind, is dat het meesterschap beloont.” -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.