Indiase vrouwen bedekken hun gezicht om niet te verbranden
Volledig scherm
Indiase vrouwen bedekken hun gezicht om niet te verbranden © EPA

Alarm in India om extreme hittegolf met 100 doden: 'Grote delen dreigen onbewoonbaar te worden’

India zucht al weken onder een hittegolf met temperaturen van bijna vijftig graden. Al meer dan honderd inwoners zijn hierdoor om het leven gekomen, meldt nieuwszender CNN. Experts waarschuwen voor een humanitaire crisis en stellen dat de temperaturen zodanig stijgen dat bepaalde delen van India in 2100 onbewoonbaar zijn. Het zal er zo warm zijn dat de bewoners er niet meer kunnen overleven.

Door de extreme weersomstandigheden zijn sommige steden in India veranderd in spooksteden. Vrijwel niemand waagt zich deze dagen op straat en de ziekenhuizen behandelen veel mensen aan een zonnesteek of andere door de hitte veroorzaakte klachten. De autoriteiten hebben inwoners opgeroepen binnenshuis te blijven. Zwaar werk buitenshuis is tijdens de heetste uren van de dag verboden.

Het hoge aantal hittegolven in combinatie met aanhoudende droogte hebben er bovendien voor gezorgd dat verscheidene regio’s met watertekorten kampen. Doordat het al zo lang niet heeft geregend, staat het grondwaterpeil erg laag waardoor de bevolking niet voldoende water kan oppompen.

Broeikaseffect

Volgens meteorologen stijgt de gemiddelde temperatuur in India al jaren als gevolg van het broeikaseffect. Hittegolven in India vinden meestal plaats tussen maart en juli en nemen af ​​zodra de moessonregens arriveren, maar recent worden die hittegolven steeds frequenter, intenser en langer. In het noorden van het land werden vorige maand temperaturen van bijna vijftig graden bereikt.

Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een organisatie van de Verenigde Naties die de risico’s van klimaatverandering evalueert, is India van alle landen ter wereld het zwaarst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering.

Deskundigen van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zeggen dat zelfs als de wereld erin slaagt om de voorspelde stijging van de gemiddelde wereldtemperaturen in te dammen, delen van India zo extreem heet zullen worden dat mensen er aan zullen overlijden.

,,De toekomst van hittegolven ziet er slecht uit, zelfs met aanzienlijke verzachting van de klimaatverandering”, constateert Elfatih Eltahir, een professor in klimaat aan het MIT, in gesprek met CNN.

Onvoldoende hulp

De bevolking in India klaagt dat er niet voldoende hulp van de regering komt waardoor er dagelijks slachtoffers vallen. Een van de grootste steden in India zit ondertussen bijna volledig door zijn watervoorraad heen, en men voorspelt dat tegen volgend jaar ook 20 andere steden problemen zullen ervaren. 

De Indiase overheid spreekt van een hittegolf als de temperatuur twee dagen lang 4,5 graden Celsius boven de ‘normale’ temperatuur uitstijgt. Een hittegolf wordt ‘ernstig’ als de temperatuur minstens twee dagen 6,4 graden Celsius boven de normale temperatuur uitkomt.

Vorig jaar waren er 484 officiële hittegolven verspreid over het land, een stijging van 21 hittegolven sinds 2010. In die periode stierven meer dan 5000 mensen. De cijfers van dit jaar laten weinig verandering zien.

  1. Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Sue (45) en haar 49-jarige echtgenoot Noel Radford uit Groot-Brittannië zijn dit weekend de trotse ouders geworden van hun tweeëntwintigste kind: een meisje dat na een bevalling van circa 10 uur ter wereld kwam. Het grootste en vruchtbaarste gezin van Engeland, wonend in het kuststadje Morecambe, is volgens eigen zeggen superblij met de kerngezonde baby die geheel tegen de zin van de moeder in, in het ziekenhuis werd geboren.
  2. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”