Alberto Stegeman: Nepbom op legerplaats was noodzakelijk
UpdateHet Openbaar Ministerie heeft besloten om programmamaker Alberto Stegeman te vervolgen voor het plaatsen van een nepbom op de legerplaats in Oldebroek. Volgens het OM kan hij zich niet beroepen op ‘het belang van openbaarmaking’, al blijft Stegeman erbij dat het belangrijk was om ‘het veiligheidslek aan de kaak te stellen’.
Alberto Stegeman gaat de rechter uitleggen waarom hij het noodzakelijk vond een nepbom achter te laten om een ‘statement’ te maken in een aflevering van zijn programma Undercover in Nederland. ,,Het was al de derde reportage over de veiligheidssituatie bij Defensie. Dit was nodig om Defensie en de overheid in beweging te krijgen. Bovendien is het Defensie niet gelukt te achterhalen wie de nepbom had achtergelaten. Dat wil ik de rechter best uitleggen. Het is belangrijk een statement te maken", zei Stegeman vanavond in het programma 6 Inside.
Stegeman zegt dat hij nog steeds achter zijn besluit staat en verwacht geen celstraf te krijgen. ,,We hebben het gedaan om het belang aan te tonen en een groot veiligheidslek bij Defensie aan de kaak te stellen. Dat hebben we laten zien door een nepbom achter te laten. Het in- en uitlopen van de kazerne was niet voldoende.”
Nepbom
Stegeman wilde voor zijn programma Undercover in Nederland op 21 augustus 2018 aantonen dat de beveiliging van een legerplaats in het oosten van Nederland niet goed was. Dat lukte, want de programmamaker kon meerdere malen (soms zelfs zonder een vereiste toegangspas) toegang krijgen tot de legerplaats.
Nadat Stegeman eenmaal binnen was, heeft hij in de eetzaal van de legerplaats ook een koffertje met daarin een nepbom achtergelaten. Deze nepbom had kenmerken van een ‘Improvised Explosive Device’ (IED). Daarom is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld. Die konden ’s avonds melden dat er sprake was van een nepbom.
Volgens het OM heeft de programmamaker zich met zijn acties schuldig gemaakt aan twee strafbare feiten: het betreden van de legerplaats waarvan hem de toegang verboden was én het achterlaten van een voorwerp, met de bedoeling de indruk te wekken dat hiermee een ontploffing kan worden veroorzaakt.
Maatschappelijk belang
Het OM heeft de ernst van de feiten afgewogen tegen het maatschappelijk belang van de actie. Ze hebben geoordeeld dat het te rechtvaardigen valt dat hij de slechte beveiliging van de legerbasis heeft aangetoond. Het achterlaten van de nepbom valt echter niet te rechtvaardigen, vindt het OM. ‘Het diende geen te rechtvaardigen maatschappelijk belang’, aldus het OM.
Wanneer de zaak dient is nog niet bekend gemaakt. Stegeman heeft nog niet gereageerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Alberto Stegeman gehoord om nepbom op legerplaats
Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman wordt vandaag gehoord voor het achterlaten van een nepbom op een legerplaats in het Gelderse Oldebroek. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt een tweet hierover van de journalist. -
PREMIUMSCHIETPARTIJ VS1
Zoveelste president vol afschuw over wapengeweld, maar er verandert vast niks
Weer is er een dodelijke schietpartij in de VS en weer spreekt iedereen er zijn afschuw over uit. De kans dat er iets verandert lijkt echter klein. Het wapenbezit verdeelt zowel de samenleving als de politiek. -
Dit gebeurde er vannacht
Amerikanen willen zware wapens leveren en soldaten verlaten Oekraïense leger
De Amerikaanse regering wil zeer waarschijnlijk toch geavanceerde raketsystemen aan Oekraïne leveren. Het gaat om mobiele artilleriesystemen die meerdere raketten tegelijk afvuren en die, afhankelijk van de munitie, een bereik hebben tot 300 kilometer. Dat is veel verder dan de wapens waarover het Oekraïense leger nu beschikt. -
Oorlog Oekraïne
Dit gebeurde er vannacht: Sjevjerodonetsk dreigt te vallen en ereprijs voor Oekraïense hond
De kans bestaat dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit Sjevjerodonetsk, de zwaarbevochten stad in Oost-Oekraïne. Dat meldt Sergej Haidai, gouverneur van de provincie Loehansk.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Alberto Stegeman plaatst nepbom op legerbasis
Programmamaker Alberto Stegeman heeft vorige week in de eetzaal van legerplaats Oldebroek een nepbom achtergelaten. Er werd groot alarm geslagen en de Explosieven Opruimingsdienst moest in actie komen. Stegeman wilde met zijn actie aantonen dat de beveiliging niet deugt. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.