Volledig scherm
Gordon Sondland zweert de waarheid te zullen vertellen tijdens zijn verhoor. © EPA

Amerikaanse EU-ambassadeur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaarden aan Kiev'

UpdateEen belangrijke getuige in het parlementaire onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump, de ambassadeur van de VS bij de EU Gordon Sondland, heeft beklemtoond dat er een beleid van 'voor wat, hoort wat' was jegens Oekraïne. Hij wijst op de naaste medewerker en advocaat van Trump, Rudolph Giuliani. Die zou destijds voorwaarden hebben gesteld aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski voor toenadering tussen Kiev en Washington. 

Sondland herhaalde vandaag verklaringen die hij eerder op de dag deed tijdens een verhoor achter gesloten deuren in het Huis van Afgevaardigden. De ambassadeur dacht eerst dat er voorwaarden werden gesteld voor een bezoek van Zelenski aan het Witte Huis. Toen hij in juli vernam dat het Witte Huis hulp aan Oekraïne dreigde achter te houden, kon hij naar eigen zeggen niet achterhalen waarom dat precies was.

Ook vandaag zegt hij daarom dat zijn getuigenis ‘niet perfect’ is. De regering-Trump weigerde hem agenda's, verslagen van telefoongesprekken en andere documenten te verstrekken om zijn verhoor voor te bereiden. 

De druk op de nieuwe Oekraïense president Zelenski paste niet in het buitenlandbeleid van de VS, zei Sondland. Maar hij en andere topfiguren zoals de minister van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, besloten met Giuliani mee te werken, omdat die op Trumps instructies zou handelen. ,,We volgden zo de opdracht van de president.” Sondland zei wel dat ze liever niet met Giuliani wilden samenwerken.

Trump zegt dat Sondland hem vrijpleit
De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de verklaring van Sondland hem vrijpleit. De Amerikaanse ambassadeur bij de EU zei dat Trump nooit tegen hem heeft gezegd dat het hervatten van militaire steun aan Oekraïne was gebonden aan het instellen van een onderzoek naar Joe en Hunter Biden. De president zegt dat dit bewijst dat hij geen ‘voor wat hoort wat’-voorstel heeft gedaan aan zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski.

Trump zei ook dat hij Sondland niet goed kent. ,,Maar hij lijkt mij een aardige man.” Sondland, die 1 miljoen dollar voor het inaugurele feest van Trump doneerde, zei regelmatig contact te hebben met de president.

Joe Biden

Giuliani bemoeide zich met het Oekraïnebeleid en eiste onderzoek van Kiev naar het reilen en zeilen van Joe Biden en diens zoon Hunter in Oekraïne in de jaren 2014-2016. Biden geldt als mogelijke presidentskandidaat voor de Democraten in de verkiezingen van volgend jaar. De Democratische commissievoorzitter Adam Schiff zei dat Trump zo duidelijk zijn persoonlijke belangen boven die van het land plaatst.

De Democraten in de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden gaan ervan uit dat Trump zijn Democratische rivaal Biden zwart wilde maken door Kiev een onderzoek te laten instellen.

Het verhoor van Sondland gaat later verder, daarna worden de defensiefunctionaris Laura Cooper en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken David Hale nog gehoord door de commissie.