Een lading mondmaskers, klaar voor verzending.
Volledig scherm
Een lading mondmaskers, klaar voor verzending. © AFP

‘Amerikanen kapen hele ladingen mondkapjes weg: Ze bieden drie keer het bedrag’

Amerikanen staan op Chinese vliegvelden met bankbiljetten te zwaaien om mondkapjes te kopen die eigenlijk voor andere landen bedoeld waren. Zo kapen ze op het laatste moment de kapjes weg, die door anderen waren gekocht. Dat zeggen verscheidene Franse politici. Frankrijk heeft meer dan 1 miljard mondkapjes in China besteld, maar wordt daarbij gedwarsboomd door de Amerikanen, zeggen de politici.

,,Op het vliegveld trekken de Amerikanen hun portemonnee. Ze bieden de Chinezen dan drie tot vier keer het bedrag dat wij hadden afgesproken’’, aldus Jean Rottner, de voorzitter van de Franse regio Grand Est, dat zwaar getroffen is door corona. ,,Het is een gevecht om mondkapjes dat 24 uur per dag doorgaat.’’

,,Er waren maskers besteld en ook al betaald aan de Chinezen’’, vertelde Renaud Muselier, van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. ,,Maar op de ochtend van verzending, boden de Amerikanen op het vliegveld cash geld voor die Franse bestelling. Het vliegtuig vol mondkapjes dat eigenlijk naar Frankrijk zou moeten gaan, vloog daarna direct naar de Verenigde Staten.’’

Quote

Het is een gevecht om mondkapjes dat 24 uur per dag doorgaat

Jean Rottner, Grand Est

Wereldwijde slag

Muselier heeft inmiddels besloten om met andere tussenhandelaren te werken om leveranties zo ook zeker te stellen. In de regio Grand Est is inmiddels een eerste toestel uit China geland.

Volgens specialisten zijn het geen incidenten en er is een wereldwijde slag om mondkapjes gaande. De Franse regering kondigde eerder deze week aan massaal in China te willen bestellen. Maar toen werd ook al gewaarschuwd dat het onzeker was of alle aankopen ook daadwerkelijk door zouden kunnen gaan vanwege de concurrentie en enorme wereldwijde vraag naar mondkapjes.

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

  1. 57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden
    Protesten VS

    57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden

    Alle 57 leden van een tactische politie-eenheid in Buffalo in de staat New York zijn bij de eenheid opgestapt uit protest tegen de schorsing van twee collega’s. Justitie in de VS kondigde vrijdag een strafrechtelijk onderzoek aan naar de beide agenten omdat die een 75-jarige demonstrant omverduwden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De betoger raakte gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht.