Volledig scherm
Moqtada al-Sadr © AP

Anti-Amerikaanse premier wint na hertelling van drie maanden Iraakse parlementsverkiezingen

De partij van de geestelijke Moqtada al-Sadr is vanochtend uitgeroepen tot winnaar van de parlementsverkiezingen in Irak van mei. De definitieve resultaten lieten uitzonderlijk lang op zich wachten omdat de stemmen opnieuw geteld moesten worden.

Het parlement had opdracht gegeven tot die hertelling, omdat bleek dat er op grote schaal gefraudeerd was tijdens de parlementsverkiezingen. Als gevolg van beschuldigingen van fraude en onregelmatigheden werden de resultaten in veel centra niet erkend door de Iraakse hoogste kiescommissie. De commissie zei dat er serieuze klachten zijn ontvangen van partijvertegenwoordigers in Bashur in Koerdistan. Voor de hertelling werden ruim drie maanden uitgetrokken.

Anti-Amerikaanse sentimenten

De partij van de sjiitische Moqtada al-Sadr was na de eerste telling de grote winnaar van de verkiezingen, maar tot op heden is nog geen nieuwe regering gevormd. Al-Sadr is anti-Iraans én anti-Amerikaans.  De VS had gehoopt op een nieuwe zege van voormalige premier Al-Abadi, die zowel Iran als de VS te vriend wilde houden. 

Onder de bevolking bestaat veel onvrede over corruptie, de slechte openbare voorzieningen en de trage wederopbouw na de jarenlange strijd tegen terreurgroep IS. Het land kampt met een flink tekort aan geld door de strijd tegen deze terreurorganisatie.

Koerdische verkiezingen

Volledig scherm
Feestvierende Koerden na uitslag van het referendum. © AFP

In de autonome Koerdische regio (Noord-Irak) vinden binnenkort parlementsverkiezingen plaats. De datum voor de komende verkiezingen staat nog niet vast. De Koerdische regio kampt nog steeds met de gevolgen van het referendum, dat vorig jaar september werd gehouden. De bevolking stemde op 25 september voor de onafhankelijkheid van de autonome regio. 

Irak, Iran en Turkije stelden sancties in na het referendum. Internationale vluchten werden verboden, ambtenarensalarissen werden bevroren. De Koerden strijden als grootste etnische minderheid al jaren voor hun eigen staat.