De beschadigde boot die werd gevonden in de Nelson rivier.
Volledig scherm
De beschadigde boot die werd gevonden in de Nelson rivier. © EPA

Antwoord op vraag hoe gezochte Canadese tieners aan hun einde kwamen

updateCanada krijgt waarschijnlijk vandaag te horen hoe het afliep met de wegens moord gezochte Canadese tieners Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18). Een autopsie moet vandaag duidelijk maken hoe de twee aan hun einde zijn gekomen.

De autopsie wordt het voorlopige sluitstuk van een drama dat Canada weken in de greep heeft gehouden. Ook als forensisch specialisten de identiteit en de doodsoorzaak van de twee kunnen vaststellen, duurt het onderzoek naar de geruchtmakende zaak voort. Volgens de Canadese politie zullen rechercheurs waarschijnlijk nog dagen bezig zijn op de plek waar de stoffelijke overschotten gisteren werden gevonden. Sporenonderzoek moet weer duidelijk maken over hoe de jongens aan hun einde kwamen. ,,Er zijn in deze zaak nog veel onbeantwoorde vragen”, aldus de politie.

De zoektocht naar het half juli uit het westen van Canada verdwenen duo ging door vijf Canadese provincies en concentreerde zich de laatste dagen in het afgelegen noorden van Manitoba, 3000 kilometer van hun woonplaats op Vancouver Island. Het met helikopters, drones, speurhonden, duikers en detectievliegtuigen gevolgde spoor eindigde vrijdag in het bos, 8 kilometer buiten Gillam in de provincie Manitoba. Agenten vonden de lichamen woensdagochtend in de buurt van Fox Lake Cree Nation, een gehucht waar eerder een uitgebrande auto van de tieners werd aangetroffen. 

De politie werd eerder gealarmeerd door een lokale indiaanse gids, Clint Sawchuk, die een blauwe slaapzak zag hangen aan takken in de rivier Nelson. Bij een zoektocht in de buurt werd later die dag een beschadigde roeiboot gevonden. Daarna de lichamen van beide verdachten. De twee vrienden zouden drie mensen hebben vermoord, tussen 14 en 19 juli in British Columbia. De slachtoffers waren een stel toeristen, de Australiër Lucas Fowler (23) en zijn Amerikaanse vriendin Chynna Deese (24), en een 64-jarige Canadese bioloog, Leonard Dyck. De twee vrienden McLeod en Schmegelsky verlieten hun werk in een supermarkt op Vancouver Island op 12 juli plotseling in een pick-up met de mededeling aan familie dat ze in het hoge noorden van Yukon ‘echt geld gingen verdienen’.

De politiewaarschuwing voor de vuurgevaarlijke tieners.
Volledig scherm
De politiewaarschuwing voor de vuurgevaarlijke tieners. © REUTERS

Schok

Er is bij de politie geen twijfel dat de gevonden lichamen inderdaad die van de gezochte tieners zijn. Dit zei een politiewoordvoerster op een persconferentie in Winnipeg, de hoofdstad van de provincie Manitoba. Ze zei dat de politie ervan uitgaat dat het om de van moord verdachte Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) gaat, maar dat ze nog wel officieel geïdentificeerd moeten worden. Sectie op de lichamen zal zekerheid geven. Daarmee moet ook helder worden waar de twee aan zijn overleden. Volgens een gepensioneerde politievrouw, Sherry Benson-Podolchuk, kan dat ingewikkeld worden als de lichamen langere tijd in het bos hebben gelegen en mogelijk zijn aangevreten door wilde dieren. ,,We weten niet hoe lang ze al dood waren.”   

De vondst zorgde voor opluchting in Gillam en kwam als een shock voor de nabestaanden van slachtoffers van de twee. De moeder van de net begraven Chynna Deese was bij familie in North Carolina toen ze het hoorde. “Ik ben sprakeloos. Ik weet niet hoe ik dit moet verwerken”, zei ze tegen Canadese media.

De laatste opname bij een benzinestation van slachtoffers Lucas Fowler (23) en Chynna Deese (24).
Volledig scherm
De laatste opname bij een benzinestation van slachtoffers Lucas Fowler (23) en Chynna Deese (24). © AFP

Volgens bewoners van Gillam stond het wel vast dat de vlucht van de twee tieners slecht moest eindigen. Het onherbergzame gebied met wild stromende rivieren, moerassen en wilde dieren kent weinig genade voor amateurs. ,,Het stond wel vast hoe dit zou aflopen”, aldus een inwoner van Gillam. Na de waarschuwing van de politie dat beide verdachten gevaarlijk en bewapend waren bleven veel mensen thuis. Jachtgeweren hielden ze binnen handbereik. ,,Ik ben dagen binnen gebleven, durfde niet naar buiten. Mijn man deed de boodschappen, ik bleef bij de kinderen. Ik was bang. Ik hoop dat ze worden geïdentificeerd en dat het voorbij is. Er heerste een morbide opwinding. We zijn bedroefd dat er levens verloren zijn gegaan maar opgelucht dat het niet tot een gijzeling is gekomen", aldus bewoonster Miranda Atkinson. De burgemeester van Gillam, Dwayne Forman, meldde op de lokale radio dat het fijn was vanochtend weer inwoners normaal op straat te zien. Veel mensen spreken hem aan. ,,Er is droefheid over de twee van jonge mensen hoewel ze worden verdacht van moord en er is opluchting.”  

Boot

De lichamen van de tieners werden met een boot naar de weg gevaren en vandaar getransporteerd naar het vliegveld van Gillam. Er zijn ook verschillende objecten gevonden die aan beide verdachten toebehoren. Volgens een politiewoordvoerder wordt het ‘extreem moeilijk’ te achterhalen wat de motieven waren voor hun daden. ,,Uiteraard kunnen we nu niet meer met ze spreken.”

De zoektocht van de Canadese politie.
Volledig scherm
De zoektocht van de Canadese politie. © REUTERS

Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) waren vrienden vanaf de lagere school. Volgens de vader van de laatste was zijn zoon op een ‘zelfmoordmissie’ sinds de scheiding van zijn ouders dertien jaar geleden. Dat Bryer Schmegelsky een fanatiek speler was van militaire games wordt vaak gemeld in Canadese media. Volgens zijn vader wilden de jongen ‘eindigen met een glorieus vuurwerk’.