Arrestatie Navalny: EU-parlement wil sancties tegen betrokkenen én aanlegstop gasleiding
Het Europees Parlement heeft de lidstaten donderdag gevraagd sancties op te leggen aan Russische functionarissen die betrokken waren bij de arrestatie van Kremlin-criticus Aleksej Navalny, zondag in Moskou. Ze eisen tevens maatregelen tegen rijke Russen uit de naaste omgeving van president Vladimir Poetin.
Delen per e-mail
‘Deze Russische oligarchen die banden hebben met het regime en leden uit de kring van president Poetin hebben bezittingen in de Europese Unie en mogen momenteel vrij reizen’, luidt het in de resolutie van het Europees Parlement. Die werd aangenomen met 581 stemmen voor, 50 tegen en 44 onthoudingen. Het Parlement hoopt dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken de resolutie maandag bespreken tijdens hun videoconferentie. De Europese Unie en een reeks andere landen hebben de onmiddellijke vrijlating van Navalny geëist.
De Russische oppositieleider Navalny deed in november tijdens een videoconferentie met het Europees Parlement vanuit Duitsland, waar hij herstelde van zijn vergiftiging, de aanbeveling ‘de oligarchen dicht bij president Poetin in hun portemonnee te raken’ om geloofwaardig te zijn bij het nemen van sancties.
Gasleiding
Ik kom er weer bovenop, maar de weg naar herstel zal lang zijn
De resolutie roept ook op tot het aannemen van aanvullende beperkende maatregelen in het kader van de wereldwijde EU-sanctieregeling inzake mensenrechten. De Europarlementariërs roepen bovendien op tot stopzetting van de aanleg van de Nord Stream 2-gasleiding tussen Rusland en Duitsland. De pijpleiding, die bijna klaar is, werd eind vorig jaar hervat na een onderbreking van een jaar. De Verenigde Staten zijn tegen de pijpleiding, die van Rusland naar Duitsland loopt, omdat Moskou daarmee meer invloed in West-Europa zou krijgen.
Navalny werd zondag direct na terugkeer in Rusland, na vijf maanden in Duitsland, gearresteerd. Hij kan voor drie zaken voor de rechter worden gebracht. De Russische oppositieleider meldde zich eind december niet bij de Russische reclassering. Dat moest hij periodiek doen, vanwege een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar die hij eind 2014 kreeg opgelegd. De straf wordt nu waarschijnlijk omgezet in een reële termijn.
Daarnaast loopt er tegen Navalny een smaadzaak voor het beledigen van een oorlogsveteraan. Eind december toverde het OM ineens een nieuwe beschuldiging tegen de politicus uit de hoge hoed: hij zou voor bijna 5 miljoen euro aan donaties voor zijn anticorruptiefonds in eigen zak hebben gestoken.
Stofwisselingsziekte
De Russische oppositieleider werd op 20 augustus onwel tijdens een binnenlandse vlucht en belandde bewusteloos in een ziekenhuis in Siberië. Aanhangers gingen ervan uit dat hij was vergiftigd, maar artsen verklaarden dat er geen sporen van gif in zijn bloed waren aangetroffen. Navalny zou volgens hen een stofwisselingsziekte hebben, veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel.
De Duitse organisatie Cinema for Peace bood hulp en stuurde een privéjet met artsen naar Rusland om Navalny op te halen. Navalny’s echtgenote smeekte de Russische president Poetin in een brief haar man te laten vertrekken. De artsen in Omsk verboden Navalny’s transport aanvankelijk, omdat zijn toestand nog niet stabiel genoeg zou zijn voor zo’n ambulancevlucht. Een dag later stemden ze alsnog in met het overvliegen van Navalny.
Hij ontwaakte begin september uit de kunstmatige coma waarin hij werd gehouden en reageerde op ‘verbale prikkels’, meldde het Charité-ziekenhuis in Berlijn. De Rus had aanvankelijk moeite met fysieke inspanning zoals traplopen omdat zijn benen trilden. ‘Ik kom er weer bovenop, maar de weg naar herstel zal lang zijn’, schreef Navalny (44). Hij zei ook dat hij zijn telefoon nog steeds niet kan gebruiken en moeite heeft om water in zijn glas te schenken.
Novitsjok
Voor Duitsland staat vast dat Navalny is vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. De Duitse regering verklaarde op basis van de eigen testresultaten ‘ondubbelzinnig bewijs’ te hebben voor de vergiftiging. Laboratoria in Zweden en Frankrijk stelden dat onafhankelijk van elkaar ook vast. ,,We herhalen de oproep aan Rusland om uitleg te geven over de gebeurtenissen. We staan in nauw contact met onze Europese bondgenoten over verdere stappen”, verklaarde de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel vorige week maandag.
Duitsland overhandigde zijn testresultaten aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Die bevestigde de aanwezigheid van het zenuwgif in Navalny’s bloed.
Rusland ontkent iets met de vergiftiging te maken te hebben maar volgens Nalavny bekende een agent van de Russische geheime dienst de gifaanval tijdens een telefoongesprek waarin hij zich voordeed als assistent van het hoofd van de Russische veiligheidsdienst. Het gif zou aan de binnenkant van de onderbroek van de oppositieleider zijn gesmeerd.
Na zijn landing op Russische bodem werd Navalny direct aangehouden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update / Video
Rechter zet Navalny langer vast, Kremlincriticus roept zijn volgers op te demonstreren
Een rechter in Chimki bij Moskou heeft vandaag bepaald dat Aleksej Navalny voorlopig 30 dagen blijft vastzitten. Later deze maand wordt een zitting gewijd aan de vraag of hij alsnog 3,5 jaar de gevangenis in moet. De Kremlincriticus riep zijn volgers daarna in een videoboodschap op de straten op te gaan en te protesteren. -
‘Stukken Amazone-regenwoud illegaal te koop op Facebook’
Delen van het Amazone-regenwoud in Brazilië worden illegaal te koop aangeboden op Facebook, zo heeft de Britse publieke omroep BBC ontdekt. Facebook zegt dat het niet uit eigen beweging actie zal ondernemen om de handel via het eigen platform te stoppen. -
Wereldwijde kritiek op arrestatie Navalny: ‘Hij moet onmiddellijk vrijgelaten worden’
Wereldwijd is forse kritiek geuit op de arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Jake Sullivan, de Nationaal Veiligheidsadviseur van president-elect Joe Biden, zei zondag dat Navalny ‘onmiddellijk vrijgelaten’ moet worden. Ook andere landen roepen op tot zijn vrijlating. -
Ophef in Duitsland om tienermoord: 14-jarige steekt jongen (13) dood op bosweg
Inwoners van het Duitse Sinsheim reageren geschokt na een tragische tienermoord. Een 13-jarige jongen werd woensdag in de val gelokt en vervolgens doodgestoken door een andere jongen (14). Jaloezie zou een rol hebben gespeeld, stelt de politie op basis van eerste bevindingen. -
Guinee lanceert vaccinatiecampagne tegen ebola
Het West-Afrikaanse land Guinee, waar de autoriteiten medio februari een epidemie van het ebolavirus uitriepen, is dinsdag begonnen met het vaccineren van burgers tegen de zeer dodelijke ziekte. De autoriteiten hopen de huidige uitbraak binnen zes weken in te dammen.
-
Agenten VS niet vervolgd voor dood zwarte man na verstikking bij arrestatie
Een Amerikaanse grand jury heeft besloten geen agenten aan te klagen die betrokken waren bij de arrestatie van Daniel Prude in maart vorig jaar. De zwarte man kreeg tijdens zijn arrestatie in de stad Rochester, in de staat New York, een kap over zijn hoofd en overleed een week later aan de gevolgen van verstikking. -
Waarom China honderd keer minder coronadoden heeft dan de Verenigde Staten
Ruim 500.000 coronadoden in de Verenigde Staten, in China nog geen 5000. Ruim een jaar na het uitbreken van de pandemie betreurt supermacht Amerika dus honderd keer meer doden dan supermacht China. Is het ene systeem daarmee beter toegerust op een pandemie dan het andere? -
Durft Joe Biden Saoedische kroonprins te straffen voor moord?
In de Verenigde Staten zou vandaag een explosief CIA-rapport worden gepubliceerd over de moord op de Saoedische journalist en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi. De opdrachtgever voor de moord was al bekend, nu moeten de Amerikanen nog een straf bedenken.