Volledig scherm
PREMIUM
Syrische strijders houden foto's van Assad omhoog. © AFP

Assad kan hopen op een rustige oude dag

Bashar al-Assad was een paar jaar geleden door vriend en vijand opgegeven. Hij zou ten onder gaan in een volksopstand, net als zijn oud-collega's Ben Ali (Tunesië) of Hosni Moebarak (Egypte). Maar dat gebeurde niet, de Syrische president behield tegen alle verwachtingen de macht.

'Niemand hoeft zich illusies te maken. Na 8,5 jaar heeft de Syrische president Bashar al-Assad de burgeroorlog in zijn land gewonnen.' Op de intro van het commentaar in de gezaghebbende Israëlische krant Haaretz valt weinig af te dingen, erkent oud-correspondent Bertus Hendriks, die nu als Midden-Oostendeskundige verbonden is aan Instituut Clingendael. Hij zag het ook verkeerd. ,,Als je bedenkt in wat voor situatie Assad verkeerde vóórdat de Amerikaanse president Obama besloot Syrië toch maar niet te bombarderen... (nadat Assad zijn eigen burgers met gifgas had bestookt, red.). Het aantal deserties uit zijn eigen leger groeide en hij leek op weg naar de rand van de afgrond. In die tijd heb ik nog weleens gezegd, wat ik nu betreur, dat de vraag niet meer was óf Assad ten onder zou gaan, maar wanneer. Die woorden moet ik terugnemen.''

  1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

    Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

    Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.