Volledig scherm
PREMIUM
Syrische strijders houden foto's van Assad omhoog. © AFP

Assad kan hopen op een rustige oude dag

Bashar al-Assad was een paar jaar geleden door vriend en vijand opgegeven. Hij zou ten onder gaan in een volksopstand, net als zijn oud-collega's Ben Ali (Tunesië) of Hosni Moebarak (Egypte). Maar dat gebeurde niet, de Syrische president behield tegen alle verwachtingen de macht.

'Niemand hoeft zich illusies te maken. Na 8,5 jaar heeft de Syrische president Bashar al-Assad de burgeroorlog in zijn land gewonnen.' Op de intro van het commentaar in de gezaghebbende Israëlische krant Haaretz valt weinig af te dingen, erkent oud-correspondent Bertus Hendriks, die nu als Midden-Oostendeskundige verbonden is aan Instituut Clingendael. Hij zag het ook verkeerd. ,,Als je bedenkt in wat voor situatie Assad verkeerde vóórdat de Amerikaanse president Obama besloot Syrië toch maar niet te bombarderen... (nadat Assad zijn eigen burgers met gifgas had bestookt, red.). Het aantal deserties uit zijn eigen leger groeide en hij leek op weg naar de rand van de afgrond. In die tijd heb ik nog weleens gezegd, wat ik nu betreur, dat de vraag niet meer was óf Assad ten onder zou gaan, maar wanneer. Die woorden moet ik terugnemen.''

  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.