Australië schiet voor de veiligheid ruim 5000 dorstige dromedarissen af
Verbrande koala’s en door de bosbranden opgejaagde kangoeroes beheersen al weken het nieuws uit Australië, maar de aanhoudende droogte down-under kost meer dieren het leven. Vorige week startte de deelstaat South Australia met het afschieten van 10.000 dromedarissen, omdat de woestijndieren op hun zoektocht naar water de woongemeenschappen van Aboriginals bedreigen.
Delen per e-mail
Hoewel de dromedaris van nature geen inheems dier is, lopen er miljoenen van deze bultruggen in het wild rond. Ze werden in de jaren veertig van de negentiende eeuw door kolonisten geïntroduceerd als lastdier en vervoermiddel. Afstammelingen van het geïmporteerde ‘schip der woestijn’ doen het prima in het dorre landschap en Australië zou inmiddels de grootste populatie dromedarissen ter wereld hebben.
Bij gebrek aan water door de droogte in grote gebieden van het Australische continent gaan de kuddes op zoek en daarbij laten ze zich door niets en niemand afschrikken. Ook bewoonde gebieden worden door de eenbultige kamelen niet geschuwd. De schade die ze aanrichten bij hun strooptocht is aanzienlijk, maar ze vormen ook een gevaar voor het verkeer en de bewoners. Afschieten lijkt daarom de enige oplossing.
Kostbare watervoorraad
Sinds vorige week hebben de autoriteiten daarom, vanuit helikopters, ruim 5000 dromedarissen gedood. De jacht op de dieren in de door Aboriginals bestuurde gebieden van de Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) eindigde afgelopen zondag. In de door de droogte geplaagde regio wonen zo'n 2300 mensen. Directeur-generaal Richard King van de APY-gebieden erkent dat het veiligstellen van de regio zijn prijs kent.
,,Wij begrijpen de bezorgdheid van de voorvechters van de dierenzaak. Maar er is veel desinformatie over het werkelijke leven van niet-inheemse wilde dieren, in een van de meest dorre en afgelegen plaatsen op de planeet’’, verklaart King. Hij benadrukt dat zijn eerste opdracht als bestuurder bestaat uit het beschermen van de kostbare watervoorraad en daarmee het leven van de bevolking.
King legt uit dat verzwakte dromedarissen dikwijls in waterputten verzeild raken en er zelfs sterven, waardoor de voor de bewoners en lokale dieren van levensbelang zijnde watervoorraden besmet raken. ,,We maken ons druk om de veiligheid van onze kinderen’’, zegt een bewoonster van Kanypi. Naast het besmettingsgevaar leveren de dromedarissen jaarlijks een schadepost van ruim zes miljoen euro op.
Bekijk hieronder onze video's over de bosbranden in Australië.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wordt Trump afgezet wegens aanzetten tot geweld? De Capitoolrellen van uur tot uur
Precies een week geleden bestormden aanhangers van president Donald Trump het Capitool in Washington. De balans: vijf doden, vele gewonden en tientallen arrestaties. Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden over een afzettingsprocedure wegens het aanzetten tot geweld. Wat gebeurde er die dag? Een reconstructie van uur tot uur. -
VIDEO Tienduizenden restaurants in Italië open ondanks verbod, politie deelt boetes uit
Enkele tienduizenden restauranthouders in heel Italië zijn ondanks de coronamaatregelen de hele avond opengebleven. Onder het motto IoApro1501 (Ik open 15 01) protesteren de horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf, in heel Italië mag de horeca maximaal tot 18.00 uur ’s avonds open zijn. De politie heeft in verschillende steden boetes uitgedeeld. -
Bomalarm op luchthaven Frankfurt
Een deel van de luchthaven van Frankfurt am Main is zaterdagavond uren gesloten geweest na een bomalarm. -
PREMIUM
Schuld van 400 miljoen dollar hangt als molensteen om Trumps zakenimperium
Als de Amerikaanse president Donald Trump over een week weer ambteloos burger is, wacht hem een andere wereld. Na de bestorming van het Capitool keert nu ook de ene na de andere zakenpartner zich van hem af. Wat resteert zijn de schulden die hij moet betalen. -
VIDEO Vertederend beeld uit Australië: hond en koala zijn de beste maatjes
Beelden van de verwoestende branden in Australië en het mensen- en dierenleed dat de vuurzee veroorzaakt, grijpen je bij de keel. Maar het is niet alleen ellende dat de klok slaat. Er is ook vertedering. Mensen die zich ontfermen over de getroffen koala's en kangoeroes bijvoorbeeld, of dit filmpje waarin een hond en een koala een drinkbak delen.
-
PREMIUM
China laat eindelijk corona-onderzoekers toe, onder wie Marion Koopmans (maar of het wat oplevert?)
Een groep internationale onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is vandaag uiteindelijk toch gearriveerd in de Chinese stad Wuhan. Daar mogen ze enige tijd onderzoek doen naar de mogelijke oorsprong van het coronavirus dat leidde tot de pandemie. -
Helikopters droppen duizenden kilo’s wortels voor kangoeroes die verhongeren door bosbranden
De National Parks & Wildlife Service van de Australische staat New South Wales heeft duizenden kilo’s wortels en zoete aardappelen uitgestrooid met helikopters. Ze zijn bedoeld voor kangoeroes die door de verwoesting van de aanhoudende bosbranden dreigen te verhongeren. -
Video Van vergiftiging herstelde Navalny vlak voor terugkeer naar Rusland: ‘Duitsers zijn totaal anders dan ik dacht’
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny (44) vliegt vanmiddag vanuit Duitsland terug naar Rusland. Zijn vlucht vertrekt volgens Duitse media om 14.45 uur vanaf de nieuwe luchthaven van Berlijn. Op Instagram bedankt de Rus alle Duitsers die hem de afgelopen vijf maanden hielpen na zijn vergiftiging in Siberië.