Australiërs massaal op de loop voor vuurzee: Nederland geeft vooral om koala's
Bijna een kwart miljoen inwoners van de zuidoostelijke Australische deelstaat Victoria heeft een dringende oproep gekregen om zo snel mogelijk een veilig heenkomen te zoeken in verband met de bosbranden. Ook mensen in de deelstaten New South Wales en South Australia zijn gevraagd te vertrekken.
De autoriteiten zijn bang dat stijgende temperaturen en onberekenbare winden de vlammen verder zullen aanwakkeren, ondanks enkele regenbuien. Het leger staat klaar om ondersteuning te bieden bij evacuaties. Volgens de autoriteiten zullen de komende uren ‘zeer, zeer beproevend zijn’.
Hoeveel mensen in New South Wales en South Australia een oproep hebben gekregen, is niet bekend. De bosbranden hebben aan zeker 27 mensen en één miljard dieren het leven gekost. Duizenden Australiërs zijn op de vlucht geslagen. Zo'n 10,3 miljoen hectare is al afgebrand, een gebied ongeveer zo groot als Zuid-Korea.
‘Weg met ScoMo!’
Verontruste Australiërs zijn naar aanleiding daarvan de straat opgegaan om te eisen dat hun regering meer onderneemt tegen klimaatverandering, dat een van de oorzaken van de verwoestende branden zou zijn. Betogers hielden protestacties in meerdere steden, waaronder Melbourne, Brisbane en Sydney.
Daar scandeerden boze burgers leuzen als ‘weg met ScoMo’, een verwijzing naar premier Scott Morrison. ,,Politici zien de planeet liever branden dan dat ze hun ongelijk toegeven’’, sprak een betoger in Sydney, die aangaf ‘voor zijn dochter’ mee te lopen in de demonstratie.
Sommige betogers kennen mensen die hun huizen verloren, anderen zijn zelf gedupeerd door het vuur. De premier van deelstaat Victoria uitte kritiek op de organisatoren van de manifestatie in Melbourne. Daniel Andrews stelde dat de politie nu tijdens een natuurramp middelen moet vrijmaken voor de protesten.
‘Planeet brandt’
Via het maandag door het Nederlandse Rode Kruis geopende gironummer 5125 is inmiddels bijna 750.000 euro binnengehaald voor hulp aan Australië. Dat geld gaat naar het Rode Kruis in Australië en wordt gebruikt voor voedsel, water, toiletspullen en mentale hulp voor slachtoffers.
Zo wordt er hulp geboden aan getroffenen om hun leven weer op te bouwen, of om om te gaan met stress en trauma. Het Rode Kruis zegt zich ter plaatse op te maken voor een weekend waarin het vuur, zoals voorspeld, weer aanwakkert. Er zijn zo’n 1920 Rode Kruis-hulpverleners actief om getroffenen van de bosbranden te helpen.
Donaties die bij het Wereld Natuurfonds (WNF) binnenkomen, zijn ook bestemd voor de Australische tak van de organisatie en zal onder meer worden uitgeven aan het herstel van leefgebieden en medische hulp aan gewonde dieren. De vuurzee betekent voor dieren ‘een enorme ramp’, aldus het WNF.
Het Natuurfonds is ‘blij verrast dat mensen zo massaal schenken’, zegt een woordvoerder. Tot nu toe kwam al ruim een miljoen binnen op de rekening van het fonds. Mensen kunnen blijven doneren en vanaf zaterdag via de website ook een T-shirt met koala kopen voor het goede doel.
Bekijk video's over de bosbranden in Australië in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mike bleef bij huis in Australië: ‘Ik hield de boel nat met emmertje water’
Wereldwijd komen hulpacties op gang voor de Australische bosbranden die door sommigen al onheilspellend de ‘Forever Fires’ worden genoemd. Mike Dekker stond met een emmer water op de oprit om zijn huis te redden: ‘Het bos op een paar meter afstand brandde af’. -
Motie tot afzetting Peruaanse president Boluarte ingediend
Peruaanse volksvertegenwoordigers hebben een motie ingediend die moet leiden tot de afzetting van president Dina Boluarte. Peru is al weken het toneel van grootschalige protesten na de afzetting en arrestatie van Boluartes voorganger, voormalig president Pedro Castillo. Bij die protesten zijn al tientallen doden gevallen. -
PREMIUMinterview
Foto zwartgeblakerd kangoeroejong schokt wereld: ‘Dit is de bikkelharde realiteit’
Een schokkende foto van een kangoeroejong dat in Australië tevergeefs probeerde te ontsnappen aan een allesvernietigende vuurzee, lijkt illustratief te worden voor het ongekende drama dat het land treft. Het iconische kiekje, dat op sociale media gedeeld werd door Brad Fleet van de lokale krant The Advertiser, toont een zwartgeblakerde ‘springer’ die met gevouwen voorpoten in een prikkeldraadversperring hangt. ,,Het is een herinnering aan een ongekende ramp.’’ -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Zeker 24 doden bij busongeluk in Peru
Een bus met 60 passagiers is zaterdag in het noorden van Peru op een klif van de weg geraakt en naar beneden gestort. Volgens de lokale politie hebben zeker 24 mensen het ongeluk niet overleefd.
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Europees Hof behandelt klacht Nederland tegen Rusland over MH17
Rusland zal zich moeten verantwoorden voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor de ramp met vlucht MH17. Het hof in Straatsburg zal een klacht van Nederland tegen Rusland behandelen. Het is voor het eerst dat een internationale rechter zich buigt over de verantwoordelijkheid voor de vliegramp.