Aziatische bevolking wil af van dierenmarkten

videoIn Azië hebben mensen het wel gehad met de zogenoemde wildlife markets, de markten waar je exotische dieren kunt kopen voor consumptie. De oorsprong van het coronavirus lag vrijwel zeker op een van de vele onhygiënische dierenmarkten in China. Daarom willen volgens het Wereldnatuurfonds WWF mensen in Azië nu van de markten af.

Het Wereldnatuurfonds deed door middel van een enquête onderzoek onder de Aziatische bevolking. Vijfduizend mensen uit vijf Zuidoost-Aziatische landen werd gevraagd naar hun mening over de markten. Inwoners van Japan, Myanmar, Thailand, Vietnam en Hongkong deden mee aan het onderzoek. Bijna tachtig procent van de respondenten gaf aan te denken dat je een pandemie kan tegengaan door de beruchte voedselmarkten te sluiten. 

Nog meer respondenten geven aan een algeheel verbod op de markten te steunen. Meer dan negentig procent, 93 om precies te zijn, vindt zo’n verbod een goed idee. Slechts één procent vindt het geen goed idee om de dierenmarkten te sluiten. Daarnaast geeft 84 procent aan nooit meer dieren te zullen kopen op een markt zoals die in Wuhan. Ook blijkt uit het onderzoek dat de ondervraagden zich bijna allemaal zorgen maken over het coronavirus.

Archiefbeeld van de vismarkt in Wuhan.
Volledig scherm
Archiefbeeld van de vismarkt in Wuhan. © South China Morning Post via Getty

Van dier op mens

Wetenschappers denken dat het coronavirus van dier op mens is overgegaan. De eerste met het coronavirus besmette mensen waren bezoekers van een grote voedselmarkt in de stad Wuhan. Daar worden vleermuizen, slangen, civetkatten, andere wilde dieren, vissen en zeevruchten in grote getale en vaak onder onhygiënische omstandigheden verkocht. Ook tijdens de uitbraak van het Sars-virus eerder dit millennium werden dieren als de dragers van het virus aangewezen.

Eerder deze week werd bekend dat de autoriteiten van de Zuid-Chinese stad Shenzhen het eten van honden en katten in de ban doen. De nieuwe maatregel, die al per 1 mei moeten ingaan, is onderdeel van een groter pakket maatregelen om het coronavirus te bestrijden en de handel in wilde dieren in China te beteugelen. 

Markt met levende dieren in Guangzhou.
Volledig scherm
Markt met levende dieren in Guangzhou. © EPA