Volledig scherm
Zodra de lava afkoelt blijft een vaste korst over, maar eronder kunnen holtes zitten. © AP

Bejaarde Hawaïaan overlijdt na val in lavatunnel in zijn tuin

Een oudere man is in zijn tuin op Hawaï om het leven gekomen, nadat hij in een lavatunnel viel. Het slachtoffer uit Hilo werd al enkele dagen vermist.

De politie doorzocht het huis van de man in Kaumana en ontdekte dat hij bijna zeven meter naar beneden was gevallen in een lavatunnel in zijn tuin. Die tunnels ontstaan op natuurlijke wijze door korstvorming. Bij lavastromen vloeit de lava ondergronds langs daar weg.

In het Kaumana Caves Park bij Hilo zijn de tunnels een bezienswaardigheid voor wandelaars. Ze werden gevormd na een uitbarsting van de vulkaan Mauna Loa in 1881. Waarschijnlijk viel de man door zachte grond tijdens het snoeien in zijn tuin.

Reddingswerkers konden het slachtoffer nog bovenhalen en naar het ziekenhuis brengen, maar daar werd hij doodverklaard. 

 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.