Volledig scherm
Cheffou wordt verdacht van terrorisme.

Belgische media: Opgepakte Cheffou is 'man met hoedje'

De Belgische freelance journalist en activist, Fayçal Cheffou, wordt verdacht van terrorisme. Justitie heeft zaterdag in Brussel bevestigd dat Cheffou wegens ,,terroristische moord en poging tot terroristische moord'' vastzit. Hij is volgens Belgische media de voortvluchtige 'man met het hoedje'.

Volledig scherm
Volledig scherm
© afp

De krant Le Soir berichtte eerder op zaterdag dat Cheffou de derde dader van de aanslagen dinsdag op het vliegveld Zaventem zou zijn. Die blies zich niet op en verdween uit beeld terwijl zijn bompakket onontploft achterbleef. Hij droeg dinsdag een hoedje.

Taxichauffeur
Cheffou werd donderdag in Brussel aangehouden. Le Soir stelde zaterdag dat hij daarna in de line-up is herkend door de taxichauffeur die de terroristen afzette bij de luchthaven. Dat waren Ibrahim El Bakraoui (29) en Najim Laachraoui (24) en volgens Belgische media de 30-jarige Cheffou.


Weggeblazen
Eerder op zaterdag meldde de Belgische krant Het Nieuwsblad dat de man met het hoedje op vliegveld Zaventem werd weggeblazen door de kracht van bom nummer twee. Het was door dit toeval dat zijn bom, de zwaarste van de drie, niet kon worden ontstoken.

Cheffou is geen onbekende van de autoriteiten in Brussel. Hij heeft het als verslaggever en als verkondiger van extremistische boodschappen aan vluchtelingen herhaaldelijk aan de stok met de autoriteiten gehad. Ook de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, klaagde eerder over Cheffou.

Meer aanhoudingen
Het Belgische Openbaar Ministerie heeft ook bekendgemaakt dat er donderdag en vrijdag nog meer verdachten zijn aangehouden. Als gevolg van de arrestatie donderdag in een Parijse voorstad van een belangrijke terreurverdachte, heeft de Belgische politie een als Rabah N. omschreven man aangehouden.

Hij wordt verdacht van ,,deelname aan de activiteiten van een terroristische groep''. Voorts is vrijdag in Brussel Abderahmane Ameroud wegens dezelfde verdenking opgepakt. Twee andere arrestanten zijn snel weer vrijgelaten.