Volledig scherm
Foto ter illustratie © Milan Rinck

Berlijn zit in zijn maag met muurschildering van vermoorde crimineel

Berlijn zit in zijn maag met een muurschildering waarop een Libanees-Duitse crimineel die op 9 september werd doodgeschoten, levensgroot wordt afgebeeld. 

Het kunstwerk in de wijk Neukolln wordt binnenkort overgeschilderd om heldenverering te voorkomen. Wanneer, dat willen de autoriteiten niet zeggen, uit angst voor vergeldingsacties vanuit de beruchte Libanees-Duitse maffia.  

In overleg met de politie wordt een tactisch moment gekozen, zei een woordvoerder van de deelstaatregering donderdag.

ntv on Twitter

Berliner Wandgemälde von Nidal R. soll übermalt werden https://t.co/Qc3CZuMZZq

Het bewuste maffialid, de 36-jarige Nidal R., werd op 9 september in Neukolln door meerdere mannen beschoten. Hij kreeg acht kogels in zijn lichaam en bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De daders ontkwamen. R. was al sinds zijn jeugd actief in het Berlijnse criminele milieu.

Bij het ziekenhuis ontstonden op het moment dat R. daar tevergeefs voor zijn leven vocht gespannen situaties. Zo'n 150 mensen blokkeerden de eerste hulp. Een cameraploeg van de regionale zender RBB werd bedreigd. 

Clanlid

In de buurt van de plaats delict  werd het gezicht van R. een paar dagen later levensgroot op een gebouw geschilderd. Om te voorkomen dat het clanlid als een soort Che Guevara vereerd zou gaan worden, willen de autoriteiten zo snel mogelijk van het kunstwerk af. 

De Libanese maffia is in Berlijn wijd vertakt. Liefst 14 van de 68 grote onderzoeken naar georganiseerde misdaad in Berlijn hadden in 2017 een link met deze groepering. De clans zijn ook actief in het Roergebied en Nedersaksen, twee grote deelstaten die aan Nederland grenzen.