Bijzondere operatie in ziekenhuis, patiënt speelt viool terwijl hersentumor wordt verwijderd

VIDEOEen bijzondere operatie in het King’s College ziekenhuis in Londen. Tijdens een hersenoperatie, waarbij artsen een hersentumor verwijderden, bleef de patiënte gewoon viool spelen. 

Het team van artsen vroeg de 53-jarige Dagmar Turner, een professioneel violiste, om het instrument te spelen tijdens de operatie. Zo konden artsen goed haar handbewegingen en coördinatie in de gaten houden terwijl ze in het brein van Turner millimeterwerk uitvoerden.

Turner werd in 2013 onwel tijdens een concert. Na een bezoek aan de dokter bleek dat ze een hersentumor had. De gepassioneerde violiste speelt in het orkest van het eiland Wight, iets onder Southampton. De vrouw was bang dat opereren van de tumor zou betekenen dat ze het vioolspelen op moest geven. De tumor bleek namelijk ook nog eens in een deel van haar hersenen te zitten die de fijne motoriek van de hand bepaalt. ,,Viool spelen is mijn passie. Ik doe het al sinds dat ik 10 jaar oud ben. De gedachte dat ik niet meer zou kunnen spelen was hartverscheurend’’, vertelt Turner tegen Britse media. 

De arts van het Londense ziekenhuis kwam met een oplossing om het risico van de operatie te verkleinen. De specialist speelt zelf graag piano en kon zich daarom goed voorstellen dat Turner bang was geen viool meer te kunnen spelen. 

Alle functies behouden

Op de bijzondere beelden die het ziekenhuis openbaar maakte is te zien hoe de vrouw viool blijft spelen terwijl de artsen haar hersenen monitoren. Door deze bijzondere operatie kan de Britse gelukkig viool blijven spelen. ,,We hebben negentig procent van de tumor kunnen verwijderen, inclusief alle agressieve delen, terwijl de patiënt alle functies van de linkerhand heeft behouden’’, aldus de arts. 

De Britse Dagmar Turner moest een hersenoperatie ondergaan vanwege een tumor. Omdat ze bang was dat er iets zou gebeuren waardoor ze nooit meer viool kon spelen, besloten de chirurgen haar tijdens de operatie te laten spelen.
Volledig scherm
De Britse Dagmar Turner moest een hersenoperatie ondergaan vanwege een tumor. Omdat ze bang was dat er iets zou gebeuren waardoor ze nooit meer viool kon spelen, besloten de chirurgen haar tijdens de operatie te laten spelen. © Videostill