Bokser die agenten tijdens Gele Hesjes-protest aanviel, opgepakt

videoDe Franse oud-bokser Christophe Dettinger is vandaag in Parijs opgepakt. Dat meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Een filmpje waarin de man vecht met agenten tijdens een Gele Hesjes-protest in Parijs, werd dit weekend massaal gedeeld. De man meldde zichzelf bij de politie.

De 37-jarige Franse bokser werd tweemaal kampioen van Frankrijk in de klasse halfzwaargewicht. In Frankrijk is veel kritiek op de bijna twee meter lange oud-bokser, die een op de grond liggende politieman in elkaar trapt. Dat werd gefilmd, evenals zijn bokspartij met een agent die zich met een wapenschild probeert te beschermen.

Dettinger, die tijdens het gevecht gekleed was in het zwart en zelf geen geel hesje droeg, werkt tegenwoordig als ambtenaar in het departement Essonne. Zijn vrienden hadden niets meer van hem vernomen en vreesden dat hij op de vlucht was geslagen. Zijn oud-trainer Jacky Trompesauce raadde hem aan zich bij de politie te melden. 

Sympathisant

,,Ik heb geprobeerd hem te bellen, maar hij neemt niet op. Christophe is extreem aardig. Toen ik die video’s zag, dacht ik dat hij zo reageerde omdat er mensen in de problemen waren door het traangas van de politie. Ik heb hem aangeraden naar de politie te gaan en uitleg te geven’’, aldus Trompesauce deze ochtend in de Franse sportkrant L’Équipe. Franse media schreven dat hij zich op Facebook uitte als sympathisant van de Gele Hesjes.

De politieman die door Dettinger in elkaar is getrapt, heeft aangifte gedaan volgens Franse media. De man kan twee weken niet werken vanwege kneuzingen. De Franse boksbond noemde het gedrag van de oud-kampioen ‘onaanvaardbaar en schandalig’.

Dettinger vocht in zijn professionele carrière 23 wedstrijden. Achttien daarvan werden door hem gewonnen, waarvan zeven door een knock-out. 

Volledig scherm
Bokser gaat politie te lijf tijdens protesten Gele Hesjes © videostill