Bolsonaro stuurt leger naar Amazone om bosbranden te bestrijden

Crisis AmazoneDe Braziliaanse regering gaat militairen inzetten bij de bestrijding van de branden in de Amazone. President Jair Bolsonaro heeft vrijdagmiddag een decreet uitgevaardigd dat dat mogelijk maakt. In een tv-toespraak lichtte hij dat ’s avonds toe. Daarin zei hij ook dat ‘bosbranden in de hele wereld voor komen en geen reden kunnen zijn voor internationale sancties’. Ook benadrukte hij de noodzaak van ‘economische dynamiek’ in de Amazone.

In de opgenomen rede op de Braziliaanse televisie over de Amazone-crisis verklaarde Bolsonaro onder meer dat het ‘zero tolerance’-beleid van zijn regering ten opzichte van criminaliteit ook geldt op het gebied van milieudelicten. 

De militairen die Bolsonaro per decreet beschikbaar maakt, kunnen onder meer worden ingezet voor het bestrijden en voorkomen van de branden in de deelstaten waarover de Amazone zich uitstrekt. Daarnaast kan het leger preventief en repressief optreden tegen milieudelicten, zo staat in de tekst.

De militairen mogen optreden in grensstreken, beschermde gebieden en regio’s waar inheemse bevolking leeft. De inzet gaat direct in en is voorlopig bepaald voor een maand, tot 24 september. 

Volledig scherm
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro maakt een selfie met studenten van een militaire academie op het hoofdkwartier van het Braziliaanse leger in de hoofdstad Brasília, tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de Dag van de Soldaat die vrijdag in Brazilië werd gevierd. © AP

‘Economische dynamiek voor de Amazone’

Ook zei Bolsonaro in zijn toespraak dat ,,in de Amazone 20 miljoen Brazilianen wonen, die al jaren wachten op economische dynamiek. Om de Amazone te beschermen, volstaat niet alleen handhaving, leiding en controle. Het is nodig om deze bevolking mogelijkheden te geven om zich te ontwikkelen, samen met de rest van het land.’’  

Bolsonaro verklaarde de grote hoeveelheid branden vooral door de weersomstandigheden. ,,We zitten in een traditioneel heet en droog seizoen, met zware winden die ieder jaar helaas voor branden zorgen in de Amazone. In jaren met meer regen zijn de branden minder intens, in hetere jaren zoals dit jaar, komen ze in grotere frequentie voor. Maar hoewel de branden dit jaar niet boven het gemiddelde van de laatste 15 jaar liggen, zijn we niet tevreden met wat we nu zien. We gaan sterk optreden om de branden in de Amazone te controleren. Aan de andere kant moet dit onderwerp met kalmte worden behandeld. Ongefundeerde berichten verspreiden, binnen of buiten Brazilië, draagt niet bij aan het oplossen van het probleem. En dienen alleen politieke doelen en desinformatie.’’ 

‘Geen reden voor sancties’

De Braziliaanse president zei verder dat andere landen hulp hebben aangeboden. ,,Andere landen zijn solidair met Brazilië en hebben aangeboden te helpen de branden te bestrijden, net zoals ze klaar staan de Braziliaanse standpunten te bespreken in de G7. Bosbranden komen in de hele wereld voor en kunnen geen reden zijn voor mogelijke internationale sancties.’’

Trump wil helpen

Een van de landen die hulp hebben aangeboden is de Verenigde Staten. Op Twitter meldde de Amerikaanse president Donald Trump dat hij telefonisch heeft gesproken met Bolsonaro. ,,Ik heb hem gezegd dat als de Verenigde Staten kunnen helpen bij de branden in het Amazone regenwoud, we klaar staan om te assisteren!’’, aldus Trump.

Volledig scherm
Braziliaanse militairen marcheren ter gelegenheid van de Dag van de Soldaat. © AFP
 1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.