Volledig scherm
Foto van een protest in 2017 in Londen. © AP

Brexit: tienduizenden betogers eisen nieuw referendum

De strijd over de brexit is ook in de Londense straten losgebarsten. Tienduizenden mensen zijn daar bijeen om een nieuw referendum te eisen. Op hetzelfde moment debatteert en stemt het Britse Lagerhuis over de deal die premier Boris Johnson heeft gesloten met de EU voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

De demonstranten verzamelen zich bij Park Lane voor een mars door het centrum van de hoofdstad naar het parlement. Ze zwaaien met EU-vlaggen en dragen borden met de oproep om de brexit te stoppen. Ook zijn poppen van papier-maché te zien die de spot drijven met politici zoals premier Boris Johnson.

,,Ik ben verontwaardigd dat er niet naar ons wordt geluisterd. Bijna alle peilingen tonen aan dat de mensen nu in de EU willen blijven. Wij voelen ons niet gehoord”, zei Hannah Barton, een in een EU-vlag gehulde ciderfabrikant uit Midden-Engeland. ,,Dit is een nationale ramp die ons wacht en die de economie zal vernietigen.’’

De campagnevoerders zijn ervan overtuigd dat het aantal mensen op straat zaterdag even groot zal zijn als een soortgelijke demonstratie in maart, toen volgens de organisatoren een miljoen mensen op de been waren.