Brits hof vernietigt blokkade uitlevering Assange aan VS, ‘hij is mentaal sterk genoeg’
De Verenigde Staten zijn een stap dichter bij de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange vanuit het Verenigd Koninkrijk. De Britse rechtbank oordeelde in januari tegen de uitlevering vanwege het risico dat Assange zelfmoord zou plegen, maar dat vonnis is in hoger beroep vernietigd.
De Amerikanen gingen in hoger beroep, omdat zij vinden dat Assange wel degelijk mentaal in staat is om in de VS terecht te staan. Ook is beloofd dat Assange niet in een maximaal beveiligde gevangenis terechtkomt en een celstraf in zijn thuisland Australië mag uitzitten. De advocaten van Assange kunnen de uitspraak nog aanvechten.
De VS willen Assange berechten voor de publicatie van 500.000 geheime overheidsdocumenten in 2010. In de VS lopen achttien aanklachten tegen Assange, met een maximale celstraf van 175 jaar. Door de publicatie van de vertrouwelijke informatie over de Amerikaanse missies in Irak en Afghanistan kwamen volgens de VS levens in gevaar.
Assange probeert al jarenlang uit handen van de Amerikanen te blijven. Hij vluchtte om die reden in 2012 naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij uiteindelijk zeven jaar woonde. In 2019 werd Assange uit het pand verwijderd en vervolgens veroordeeld tot een celstraf voor het overtreden van de afspraken van zijn vrijlating op borgtocht. De 50-jarige Australiër zit sindsdien vast.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
Wagnerbaas haalt uit naar rijke Russen die kinderen uit leger houden: ‘Volk staat straks met hooivorken voor de deur’
Jevgeni Prigozjin, de baas van de Russische huurlingengroep Wagner, voorziet een nieuwe Russische revolutie als de ‘elite’ haar kinderen blijft afschermen van militaire dienst. -
PREMIUM22
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
België keert zich tegen natuurplannen Timmermans: ‘Lasagne aan regels’
Een forse tegenvaller voor eurocommissaris Frans Timmermans en zijn voorstel om de natuur te herstellen: de Belgische premier De Croo heeft zich er als eerste regeringsleider expliciet tegen gekeerd. -
FBI voorkwam moordaanslag op koningin Elizabeth II tijdens bezoek aan VS
De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben in 1983 voorkomen dat een wraakzuchtige Noord-Ier een aanslag kon plegen op koningin Elizabeth. Dat maakt de FBI veertig jaar na dato bekend.
-
Nieuw-Zeelanders woest op dierentuin Miami om behandeling nationaal troeteldier: kiwi onder fel licht
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Nederlandse drugsbaron (75) overleden in Britse gevangenis, pleegde 'grootste coke-misdrijf ooit' in VK
Een Nederlandse topcrimineel blijkt in een gevangenis in Engeland te zijn overleden aan de gevolgen van hartfalen. Het gaat om de 75-jarige Johnny K., een drugsbaron die jarenlang de straten van het land ‘overspoelde’ met immense hoeveelheden cocaïne.