Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe na zes jaar gevangenschap ‘weg uit Iraanse hel’
De Iraanse regering heeft Nazanin Zaghari-Ratcliffe vrijgelaten. De Britse vrouw (43) zat zes jaar gevangen voor het vermeend plannen van een coup.
De zonnestralen door het raam van een vliegtuig op de startbaan van de luchthaven van Teheran gaven het gezicht van Nazanin Zaghari-Ratcliffe een zomerse gloed. Van haar lach spatte de blijdschap af. Alleen de donkere kringen onder haar ogen verraadden op de selfie de enorme spanning waaronder de Britse vrouw jarenlang heeft geleden. Onderweg naar het Verenigd Koninkrijk kwam aan haar nachtmerrie een einde.
Het Iraanse regime arresteerde haar zes geleden nadat ze op vakantie was geweest bij familieleden in Iran en terug wilde keren naar Londen. De autoriteiten verdachten Zaghari-Ratcliffe van het plannen van een coup tegen de staat. Tijdens een rammelend proces werd ze veroordeeld tot vijf jaar opsluiting in één van de grimmigste gevangenissen van het land in het Midden-Oosten. De Iraanse autoriteiten verlengden haar straf, toen die afliep.
Openstaande rekening vereffenen
Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson speelde een dubieuze rol in de zaak. Onvoorbereid vertelde hij in het Lagerhuis, dat Zaghari-Ratcliffe les had gegeven aan journalisten. Iran gebruikte deze foutieve informatie om vast te houden aan hun straf. De ware reden achter het gevangen zetten van de Britse staatsburger met een dubbel paspoort, kwam vandaag naar buiten: Iran wilde een openstaande rekening vereffenen.
Iran plaatste eind jaren 70 een order ter waarde van 450 miljoen euro voor de levering van Chieftan-tanks. Het Verenigd Koninkrijk voldeed hier niet aan als gevolg van de Islamitische Revolutie in 1979. De Britse regering heeft laten weten, dat deze schuld nu alsnog wordt vereffend. In de deal met Iran kreeg Anoosheh Ashoori (67) eveneens toestemming het land te verlaten. De gepensioneerde ingenieur zat vast voor spionage.
Vreugde
Het lot van Zaghari-Ratcliffe bleef al die tijd in het middelpunt van de belangstelling staan. De beelden van haar ontroostbare dochter Gabrielle, die indertijd met haar meereisde naar Iran en haar echtgenoot Richard Ratcliffe troffen de Britse bevolking diep. Een hongerstaking van haar man voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen in oktober haalde dagelijks het nieuws. Mogelijk speelde de oorlog in Oekraïne een rol bij de plotselinge doorbraak.
Op deze ‘hel in Iran’, zoals Labour-parlementslid Tulip Siddiq op Instagram schreef, volgt nu een terugkeer naar Londen. Richard Ratcliffe, met dochter Gabrielle aan zijn zijde, kon zijn vreugde niet op. ,,Nazanin wil als eerste thee zetten”, zei hij. ,,We denken even niet aan de verloren jaren. We hebben de toekomst voor ons.”
Kijk hier onze nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
met video
Dit gebeurde er vannacht: VN meldt recordaantal vluchtelingen van 100 miljoen, strijd om Donbas gaat door
Volgens de Verenigde Naties zijn er voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht: ,,Een duizelingwekkend record.” En de strijd in het oosten van Oekraïne gaat onverminderd door. -
Iran koppelt vrijlating Britse aan terugbetaling 450 miljoen euro
Groot-Brittannië treft voorbereidingen om 400 miljoen pond (450 miljoen euro) over te maken naar Iran. Die transactie zou volgens The Telegraph ook bedoeld zijn om de Iraniërs wat gunstiger te stemmen over het lot van een Brits-Iraanse vrouw. -
met video
Ontslag dreigt: vrouwelijke tv-journalisten in Afghanistan dragen alsnog gezichtsbedekking
Vrouwelijke presentatrices van verschillende grote televisiekanalen in Afghanistan hebben vandaag hun gezicht alsnog bedekt tijdens televisie-uitzendingen. Een dag eerder deden ze dat nog niet, waarmee ze tegen het bevel van de regerende taliban ingingen. Die hadden vrijdag laten weten dat voortaan alleen de ogen van vrouwelijke tv-journalisten te zien mogen zijn. -
Protestantse kerk VS stopte seksueel misbruik 20 jaar lang in de doofpot
De leiders van de Southern Baptist Convention hebben zondag een onafhankelijk onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat de kerk bijna twintig jaar lang seksueel misbruik door predikanten en kerkvrijwilligers in de doofpot heeft gestopt.
-
Menno Snel geen kandidaat meer voor Europese topbaan: ‘Jammer dat ik het niet geworden ben’
Oud-staatssecretaris van financiën Menno Snel (D66) heeft zich formeel teruggetrokken als kandidaat voor de topfunctie bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in Luxemburg. Dat melden bronnen in Brussel. ,,Jammer dat ik het niet geworden ben”, verklaart Snel. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.