Volledig scherm
Brandweermannen bij het bankje in Salisbury waarop oud-spion Sergei Skripal en zijn dochter Joelia werden aangetroffen. © AFP

Britse politie: 21 mensen behandeld na gasaanval op Russische ex-spion

De Britse politie heeft vandaag bekendgemaakt dat 21 mensen zijn behandeld na de aanval met zenuwgas op de Russische oud-spion Sergei Skripal en zijn dochter Joelia. Het tweetal ligt na de aanval op zondag in Salisbury nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.  

Volledig scherm
Sergei Skripal in een Russische rechtbank in 2006. © Epa

Met het nieuwe getal stelt de politie eerdere berichtgeving bij. Volgens Britse media meldden de autoriteiten eerder nog dat 'minder dan tien mensen' hinder ondervonden na de gifaanval. 

Skripal (66) en zijn dochter (33) werden afgelopen zondag doodziek aangetroffen op een bankje in Salisbury, in het zuidwesten van Engeland. Naar later bleek zijn zij in aanraking gekomen 
met een zenuwgas. Ze liggen nog steeds in een ziekenhuis.

Agent

Volledig scherm
Agent Nick Bailey. © EPA

Dat geldt ook voor de politieagent die te hulp schoot en als eerste aankwam bij de Skripals. Agent Nick Bailey raakte eveneens bedwelmd door het gas. ,,Ik heb vanochtend van het hoofd van antiterreureenheid vernomen dat de agent weer praat met, en reageert, op mensen'', zei minister Amber Rudd van Binnenlandse Zaken eerder vandaag. ,,Hij is van de intensieve zorg af, maar dat wil niet zeggen dat zijn situatie niet meer kritiek is." Zijn toestand blijft zorgwekkend.Politiechef

Kier Pritchard zei later op de dag dat in totaal 21 mensen zijn behandeld na de aanval met het gas. Een deel van hen moesten een bloedtest ondergaan. 

'Bewuste daad'

Op basis van medische en chemische analyse kwamen de onderzoekers gisteren tot de conclusie dat het om een bewuste daad gaat, mogelijk een aanslag. Van welke stof er precies sprake is, wordt niet vermeld. De bekendste zenuwgassen zijn VX en sarin.

Het gebruik van het gas wijst er volgens de onderzoekers op dat een land ervoor verantwoordelijk is. Eerder werd al gedacht dat Rusland achter de vergiftiging zou zitten. Moskou ontkent de aantijgingen.

Volledig scherm
De woning van Skripal in Salisbury is nog afgezet door de politie. © Getty Images