Volledig scherm
Een schoonmaker die geen toegang kreeg tot de cottage in de tuin van deze woning waarschuwde de politie. © Videostill The Courier

Britse politie onderzoekt bizarre zelfmoorddate van twintigers in vakantiehuisje

Elkaar online ontmoeten, dan afspreken om samen uit het leven te stappen en vervolgens inchecken in een Schotse airbnb om het zelfmoordpact tot uitvoering te brengen. Dat is volgens de Britse politie vermoedelijk de achtergrond van de dood van twee toeristen in een vakantiehuisje aan de Schotse oostkust. 

Aanvankelijk werd aangenomen dat de 28-jarige man en 24-jarige vrouw uit Nederland kwamen. Het is niet bekend waarop die aanname was gestoeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag verklaarde vandaag tegenover deze site dat de slachtoffers geen Nederlanders zijn maar waarschijnlijk ooit in Nederland hebben gewoond of verbleven. 

Hun levenloze lichamen werden donderdagmiddag gevonden in een vakantiehuisje in Rickarton bij Stonehaven. Een schoonmaker die  tevergeefs had geprobeerd het pand binnen te komen, waarschuwde omstreeks 13.30 uur plaatselijke tijd de politie. 

Die forceerde de deur van de cottage en vond de stoffelijke overschotten. In de buurt van de lichamen zouden giftige stoffen hebben gelegen. ,,De eerste onderzoeksresultaten wijzen op een volledig via het internet geregeld zelfmoordplan’’, verklaarde een politiewoordvoerder tegenover de regionale krant The Courier. De man en vrouw, de politie beschikt over aanwijzingen dat ze uit Nederland komen, lijken elkaar online ontmoet te hebben. ,,Zoals het nu lijkt, besloten ze elkaar te ontmoeten in Rickarton waar ze via airbnb het vakantiehuisje hadden geboekt om hun plan uit te voeren.’’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon vanavond niks zeggen over de zaak.  

Mergie Bothy is een gerenoveerd vakantiehuisje op het terrein van zestiende eeuwse Mergie kasteel. De cottage beschikt over alle moderne voorzieningen waaronder wifi, vloerverwarming en een houtkachel, heeft twee slaapkamers en biedt uitzicht op een rivier, bos en de naburige paardenstoeterij Clydesdale, staat in de beschrijving die alleen nog via een omweg is te lezen. 

“Een geweldige plek op een mooie en serene locatie” staat in een review van gasten in oktober dit jaar. “Het verblijf in Bothy was hemels”, schreef een bezoeker in mei vorig jaar. Een andere gast schreef in dezelfde maand “Een prachtige plek om de wereld te ontvluchten.’’

Zelfmoordgedachten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl. 

 1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

  In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
 2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

  ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

  In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
 1. Cruciale testlancering SpaceX-raket van Elon Musk geslaagd
  Video

  Cruciale testlance­ring Spa­ceX-ra­ket van Elon Musk geslaagd

  SpaceX en zijn grondlegger Elon Musk zijn in de wolken met de succesvolle test van de noodprocedure bij de lancering van een Falcon-raket met een Crew Dragon capsule vanaf Cape Canaveral. Nu de noodprocedure voor bemande vluchten met succes is beproefd, kunnen de Verenigde Staten later dit jaar weer zelf vanaf eigen bodem bemande vluchten de ruimte in te brengen. De eerste staat voor de tweede helft van dit jaar op het programma. Daarbij zal de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tegen betaling een beroep doen op de diensten van SpaceX.