Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

Brussel heeft achterkamertjes in achterkamertjes: hoe democratisch is Europa?

Het spant erom voor Ursula von der Leyen. Morgen zegt het Europees parlement ja of nee tegen haar als voorzitter van de commissie. En de Duitse komt nog stemmen tekort. De wijze waarop ze werd genomineerd, stuit op veel kritiek. Achterkamertjes! Ondemocratisch! Is die boosheid terecht?

Natuurlijk zijn er achterkamertjes in Brussel. Sterker nog, er zijn achterkamertjes in achterkamertjes. Vorige week nog, tijdens de ellenlange onderhandelingen over de 'topjobs', zaten de Europese leiders drie dagen lang opgesloten in de enorme glazen kubus van het Europagebouw. Niemand mocht eruit, niemand mocht erin. Een heel beperkt gezelschap boog zich ver weg van de buitenwereld over de vraag wie het zou nomineren voor de belangrijkste functies in de Europese Unie.

  1. LIVE | Vierde virusdode in Italië, Rotterdam zoekt naar plek voor quarantaine
    Coronavirus

    LIVE | Vierde virusdode in Italië, Rotterdam zoekt naar plek voor quarantai­ne

    Italië meldt een vierde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.