Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

Brussel heeft achterkamertjes in achterkamertjes: hoe democratisch is Europa?

Het spant erom voor Ursula von der Leyen. Morgen zegt het Europees parlement ja of nee tegen haar als voorzitter van de commissie. En de Duitse komt nog stemmen tekort. De wijze waarop ze werd genomineerd, stuit op veel kritiek. Achterkamertjes! Ondemocratisch! Is die boosheid terecht?

Natuurlijk zijn er achterkamertjes in Brussel. Sterker nog, er zijn achterkamertjes in achterkamertjes. Vorige week nog, tijdens de ellenlange onderhandelingen over de 'topjobs', zaten de Europese leiders drie dagen lang opgesloten in de enorme glazen kubus van het Europagebouw. Niemand mocht eruit, niemand mocht erin. Een heel beperkt gezelschap boog zich ver weg van de buitenwereld over de vraag wie het zou nomineren voor de belangrijkste functies in de Europese Unie.

  1. Australische ‘misbruikkardinaal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    Australi­sche ‘misbruik­kar­di­naal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    De Australische kardinaal George Pell (78) is bij het hooggerechtshof in zijn vaderland in cassatie gegaan tegen de veroordeling wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknaapjes. De geestelijke werd eerder al schuldig bevonden en kreeg zes jaar celstraf opgelegd. Meerdere hogere beroepen werden afgewezen. De cassatie is zijn laatste kans om onder de straf uit te komen. De voormalige bisschop van Melbourne en Sydney vindt dat ook hooggeplaatste kerkleiders recht hebben op vrijheid van seks.
  2. Opslagplaats stierenzaad geëxplodeerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

    Opslag­plaats stieren­zaad geëxplo­deerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

    Bij een uitslaande brand op een boerderij in de Australische plaats Gippsland zijn gisteren zeker honderd cilinders met bevroren stierenzaad verloren gegaan. Volgens de brandweer sloegen door de intense hitte de deksels van de vaten waarin het sperma in vloeibare stikstof werd bewaard. Vervolgens werden de buizen plus ontdooiende inhoud als raketten afgevuurd, waarna ze in de lucht explodeerden en de kostbare inhoud vrijkwam.