Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

Brussel heeft achterkamertjes in achterkamertjes: hoe democratisch is Europa?

Het spant erom voor Ursula von der Leyen. Morgen zegt het Europees parlement ja of nee tegen haar als voorzitter van de commissie. En de Duitse komt nog stemmen tekort. De wijze waarop ze werd genomineerd, stuit op veel kritiek. Achterkamertjes! Ondemocratisch! Is die boosheid terecht?

Natuurlijk zijn er achterkamertjes in Brussel. Sterker nog, er zijn achterkamertjes in achterkamertjes. Vorige week nog, tijdens de ellenlange onderhandelingen over de 'topjobs', zaten de Europese leiders drie dagen lang opgesloten in de enorme glazen kubus van het Europagebouw. Niemand mocht eruit, niemand mocht erin. Een heel beperkt gezelschap boog zich ver weg van de buitenwereld over de vraag wie het zou nomineren voor de belangrijkste functies in de Europese Unie.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.