Brussel wil alleen nog zuivere koffie, waarvoor geen oerwoud is gekapt
Handelaren in koffie, soja, palmolie en nog een aantal producten uit warme landen moeten binnenkort altijd aantonen dat voor de productie ervan geen land is ontbost. Anders komen ze de Europese Unie niet in.
Daarover zijn vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de 27 lidstaten het dinsdagmorgen vroeg eens geworden. Met het besluit komt de EU tegemoet aan de kritiek dat Europa zelf wel klimaatmaatregelen neemt, maar door consumptie bijdraagt aan milieuschade elders. ,,De wereld is tussen 1990 en 2020 een gebied dat groter is dan de EU aan bos verloren. Onze grote vraag naar koffie, soja, palmolie en dergelijke is daarvan een belangrijke oorzaak”, zei Eurocommissaris Frans Timmermans een jaar geleden bij de presentatie van wat toen nog een voorstel was.
Ontbossing, met name het kappen van tropisch regenwoud om de grond geschikt te maken voor landbouw, is volgens wetenschappers verantwoordelijk voor zo’n 11 procent van de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen.
Grote stap
Bedrijven moeten straks voor een aantal producten voortaan precies kunnen aantonen waar die vandaan komen, voordat die de Europese markt op mogen. Exploitanten en handelaren zullen ook moeten bewijzen dat die ontbossingsvrij en legaal zijn geproduceerd. Dat betekent: niet op land dat na 31 december 2020 is ontbost. En in overeenstemming met alle relevante wetten in het land van productie.
Het Europees Parlement heeft tijdens de onderhandelingen nog een aantal producten aan de lijst toegevoegd: houtskool, gedrukt papier en rubber. ,,Al jaren beloven overheden wereldwijd om ontbossing een halt toe te roepen, maar daarvan is tot nu toe weinig terechtgekomen. Europa zet hier echt een grote stap”, zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.
Het Europees Parlement heeft er tevergeefs op aangedrongen dat de wet ‘andere beboste gebieden’ zoals savannes gaat beschermen bovenop land dat technisch als bos wordt beschouwd, maar dit wordt bij een herziening binnen een jaar opnieuw bekeken. Een voorstel om financiële instellingen in de nieuwe wet op te nemen heeft het ook niet gehaald.
Het parlement en de nationale regeringen zullen de wet naar verwachting begin komend jaar formeel goedkeuren. Na een overgangsperiode van 1,5 jaar zullen de nieuwe regels dan gelden.
Vorig jaar trok het wereldnatuurfonds al aan de bel over de rol van onder meer Nederland bij de ontbossing:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLeopard 2
Russische tanks die nu naar front gaan ‘maken geen kans tegen de tank waar Oekraïne om vraagt’
Oekraïne vraagt al weken om hypermoderne westerse tanks, zoals de Duitse Leopard 2. Bij de Nederlandse krijgsmacht snappen ze waarom. Wil je iets forceren, dan is de tank onmisbaar. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
met video
Een van de rijkste mensen ter wereld beschuldigd van ‘grootste oplichting in bedrijfsgeschiedenis’
In de lijst met rijkste mensen ter wereld schoot de Indiase zakenman Gautam Adani (60) pijlsnel omhoog. Maar nu beschuldigt het bekende Amerikaanse onderzoeksbureau Hindenburg Research de ondernemer in een rapport van de ‘grootste oplichting in de bedrijfsgeschiedenis’. -
met video
Koster vermoord, priester gewond bij kapmesaanval Spanje: politie vermoedt jihadistisch motief
De Spaanse politie gaat ervan uit dat de Marokkaan die gisteravond in Algeciras in twee kerken een priester ernstig heeft verwond en een koster vermoord jihadistische motieven had. Justitie onderzoekt in deze zaak een terroristische aanslag. Maar de dader had geen eerdere veroordeling en was niet bekend als mogelijke jihadist. In juni werd bepaald dat hij Spanje moest verlaten.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Dit jaar recorduitstoot CO2 door fossiele brandstoffen: ‘Zeer verontrustende cijfers’
In het jaar 2022 bereikt de CO2-uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen een nieuw hoogtepunt. Door de wereldwijd toegenomen vraag naar vliegreizen neemt het gebruik van olie toe met meer dan 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Door de oorlog in Oekraïne gaat het gebruik van kolen voorbij het hoogtepunt dat in 2014 bereikt werd, aldus een rapport van wetenschappers van het Global Carbon Project, een wereldwijde organisatie die de uitstoot van CO2 in kaart brengt. -
PREMIUMmet video
Brazilië is murw, moe en verdeeld: kan nieuwe president eenheid in land herstellen?
De nieuwe Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva moet na vier jaar Bolsonaro vooral de eenheid herstellen in een tot op het bot verdeeld land. Armoedebestrijding, gelijkheid en de Amazone zijn voornaamste prioriteiten.