Chaos in Hongkong na nieuwe massabetoging tegen omstreden uitleveringswet

Duizenden demonstranten zijn vanochtend in Hongkong samengekomen voor het hoofdkwartier van de regering. Daar wordt gedebatteerd over een controversiële wet die uitleveringen aan China mogelijk zou maken. De wetgevende macht kondigde aan dat het debat uitgesteld wordt tot een latere datum, maar gaf verder geen details.

De demonstranten verzamelden zich vooral in en rond Lung Wo Road, een van de belangrijkste oost-westverkeersaders in de buurt van de regeringskantoren.

Volledig scherm
© AFP

Chaos

Het straatbeeld is inmiddels een chaos door de vele betogers die door de straten lopen. De politie waarschuwde desnoods geweld te zullen gebruiken als ze zich niet terugtrekken. Ondertussen heeft de politie al meerdere malen traangas afgevuurd op demonstranten die met plastic flessen gooiden tijdens het massaprotest. 

Afgelopen weekend gingen al honderdduizenden mensen de straat op in de voormalige Britse kolonie om te protesteren tegen het wetsvoorstel. 

Volledig scherm
© AP

Uitgesteld

Volgens het voorstel zou het mogelijk worden om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong, dat een aparte status heeft binnen China, voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden.

Toen besliste de regering om toch door te gaan met de wet en vandaag een debat te houden. Dat debat wordt uitgesteld tot een latere datum. 

Volledig scherm
© AFP

Protest

Meer dan 1.000 bedrijven kondigden op de sociale media aan dat ze hun deuren zullen sluiten en mee zullen demonstreren. De vakbonden lieten aan persagentschap dpa weten dat ze hun leden aanmoedigen om zich ziek te melden, terwijl de vakbonden van de sociaal werkers en leerkrachten plannen om mee te protesteren. Daarnaast liet een busbedrijf weten dat hun chauffeurs trager zullen rijden om zo de betogers te steunen.

Ook vanuit Taiwan kregen de manifestanten steun. ,,Ik sta schouder aan schouder met de honderdduizenden in Hongkong die strijden tegen de uitleveringswet en voor gerechtigheid. Weet dat jullie niet alleen zijn”, liet minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu op Twitter weten. ,,Taiwan steunt jullie. De wil van het volk zal zegevieren.”

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP

‘Wet niet tarten’

De pro-Chinese regering in Hongkong heeft de betogers opgeroepen om ‘de wet niet te tarten’. In een videoboodschap roept Matthew Cheung, de adjunct van bestuurder Carrie Lam, de manifestanten op om de straten in de buurt van de regeringsgebouwen niet langer te blokkeren.

,,Ik roep de burgers die zich hebben verzameld ook op om zoveel mogelijk terughoudendheid te tonen, om vreedzaam uiteen te gaan en om de wet niet te tarten”, zei Cheung.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.