Chili zoekt op Zuidpool naar verdwenen vliegtuig

VIDEODe Chileense luchtmacht is een grootscheepse zoekactie gestart naar het vermiste militaire transportvliegtuig dat maandagavond met 38 mensen aan boord van de radar verdween toen het onderweg was naar een vliegbasis op Antarctica. 

Dertien vliegtuigen en schepen zijn in het Zuidpoolgebied op zoek naar sporen van het vliegtuig of overlevenden. Ook Uruguay, Argentinië, Brazilië en de Verenigde Staten hebben vliegtuigen ter beschikking gesteld aan de zoekactie.

 ,,We zullen 24 uur per dag blijven zoeken, met alle middelen die we tot onze beschikking hebben’’, verklaarde de Chileense generaal Eduardo Mosqueira dinsdag. Volgens de Chileense luchtmacht zijn er 17 bemanningsleden en 21 passagiers aan boord van het transportvliegtuig. Van de passagiers zijn er drie burgers.

Volledig scherm
Een van de toestellen van de Chileense luchtmacht die betrokken zijn bij de zoekactie naar het vermiste transportvliegtuig. © AFP

Volgens de autoriteiten waren de weersomstandigheden goed toen het Hercules C-130 toestel maandagmiddag om 16.55 uur plaatselijke tijd vertrok van de zuidelijke stad Punta Arenas in Chili. Kort na 18.00 uur werd het radiocontact verbroken. Het toestel was onderweg om logistieke ondersteuning te bieden aan de Chileense vliegbasis President Eduardo Frei op Antarctica. Chili doet op de basis onder andere onderzoek naar klimaatverandering. Het toestel was ongeveer halverwege de reis toen het contact werd verbroken, aldus Mosqueira. Er is geen noodsignaal afgegeven.

De Straat van Drake, de zeestraat tussen het uiterste zuidpuntje van Zuid-Amerika en Antarctica, staat bekend om zijn snel wisselende weersomstandigheden, met ijzig koude temperaturen en hevige wind. Zeven uur nadat het contact met het vliegtuig was verbroken, verklaarde de Chileense luchtmacht het toestel als verloren, hoewel er geen enkele aanwijzing is over wat er met het toestel is gebeurd.

Volledig scherm
Familieleden van de inzittenden van het vermiste toestel komen samen op de luchtmachtbasis Cerillos in de Chileense hoofdstad Santiago. © AP