‘Chinese hackers stalen miljoenen aan Amerikaans overheidsgeld’
Chinese cybercriminelen hebben sinds 2020 corona-uitkeringen ter waarde van minstens twintig miljoen dollar buitgemaakt. Dat meldt de Amerikaanse geheime dienst maandag, die daarmee een nieuwsbericht van NBC bevestigt. De hackers, die banden hebben met de Chinese overheid, gingen onder andere aan de haal met leningen voor kmo’s en werkloosheidsuitkeringen in meer dan tien staten.
De totale omvang van de cyberinbraken is nog niet duidelijk. ,,Het zou gek zijn om te denken dat deze groep zich niet op alle 50 staten richtte,” zegt Roy Dotson, coördinator fraudeherstel bij de geheime dienst.
De Chinese hackersgroep APT41, ook gekend als Winnti, Barium of Wicked Panda, wordt verantwoordelijk geacht voor de cyberinbraken. Er lopen momenteel meer dan duizend onderzoeken naar zowel internationale als binnenlandse criminelen die frauderen met openbare uitkeringsprogramma’s en APT41 is een ‘belangrijke speler’, klinkt het bij de geheime dienst.
APT41 is een zeer actieve groep cybercriminelen die volgens deskundigen een combinatie van door de overheid gesteunde cyberinbraken en financieel gemotiveerde datalekken uitvoert.
Verontrustend
Het is niet duidelijk of APT41 in dit geval handelde in opdracht van de Chinese overheid, of dat die laatste gewoon een oogje dichtkneep, maar volgens de meerdere Amerikaanse overheidsfunctionarissen gaat het om een verontrustende ontwikkeling die ernstige gevolgen heeft voor de nationale veiligheid.
De Verenigde Staten zijn doelwit nummer één, omdat wij concurrent nummer één zijn
Volgens Nathaniel Fick, hoofd van het Bureau voor Cyberspace and Digitaal Beleid van het Amerikaans ministerie van buitenlandse zaken, is cyberspionage al lang een Chinese nationale prioriteit is om de geopolitieke positie van het land te versterken. ,,De Verenigde Staten zijn doelwit nummer één, omdat wij concurrent nummer één zijn,” vertelde Fick aan NBC News. ,,Het is een echt uitgebreide, meerjarige, goed doordachte, goed gefinancierde, goed geplande, goed uitgevoerde strategie.”
Bijzonder productieve inlichtingendienst
Volgens experts is het Chinese model van ‘door de staat gesponsorde’ hackers een netwerk van semionafhankelijke groepen die spionageopdrachten uitvoeren voor de overheid. De Chinese overheid kan een hackersgroep de opdracht geven een bepaald doelwit aan te vallen. APT41 past in dit model en wordt beschouwd als een bijzonder productieve Chinese inlichtingendienst, die daarnaast ook financiële misdrijven pleegt.
“Nuttig voor China”
Verschillende leden van de hackersgroep werden in 2019 en 2020 aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie voor het bespioneren van meer dan 100 bedrijven, waaronder softwareontwikkelingsbedrijven, telecommunicatieaanbieders, socialemediabedrijven en ontwikkelaars van videogames. ,,Helaas heeft de Chinese Communistische Partij een andere weg gekozen om China veilig te maken voor cybercriminelen zolang ze computers buiten China aanvallen en intellectueel eigendom stelen dat nuttig is voor China”, zei voormalig plaatsvervangend procureur-generaal Jeffrey Rosen destijds.
De Chinese ambassade in Washington laat in een verklaring weten dat China zich altijd ‘krachtig heeft verzet tegen en hard is opgetreden tegen alle vormen van cyberdiefstal en hacking’, en dat het land de ‘ongegronde beschuldigingen’ inzake cyberveiligheid weerlegt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Zeker twee doden door overstromingen Nieuw-Zeeland
Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen door de overstromingen die Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, hebben getroffen. Twee anderen worden nog vermist. De stad registreerde vrijdag een recordhoeveelheid regen. Daardoor kwam onder meer de aankomsthal van het grootste vliegveld van het land in Auckland onder water te staan en werd het afscheidsconcert van Elton John op het laatste moment geannuleerd. -
Zes kinderen in Oostenrijkse wijnkelder ontdekt, onder wie een baby
In een wijnstreek in het uiterste noordoosten van Oostenrijk zijn zes kinderen in een wijnkelder ontdekt die nergens staan ingeschreven en bij de overheden niet bekend waren. De vermoedelijke 54-jarige vader is aangehouden, meldde de politie in Hadres. -
Forse beloning voor traceren Nederlander die in 2020 in Spanje ontvoerd werd
De familie van een in 2020 in de Spaanse badplaats Marbella ontvoerde Nederlander van Marokkaanse komaf heeft 100.000 euro beloning uitgeloofd voor de tip die naar zijn verblijfplaats leidt. De ontvoering is al 2,5 jaar onderwerp van een geheimgehouden onderzoek van de politie in Málaga, die volgens de familie niets van zich laat horen. -
Politie Memphis heft straatbrigade Scorpion op na fatale arrestatie
Het politiekorps van de Amerikaanse stad Memphis heeft de straatbrigade Scorpion opgeheven. De eenheid ligt zwaar onder vuur na buitensporig geweld van vijf agenten bij een arrestatie op 7 januari, dat leidde tot de dood van de zwarte Amerikaan Tyre Nichols.
-
Drama tijdens kappen van bomen: Belgisch jongetje (5) komt om het leven
Een vijfjarige jongen is om het leven gekomen bij een drama in de Belgische stad Leuze-en-Hainaut (Henegouwen). Daar werden zaterdag op een terrein bomen gekapt. Bij het omkappen van de laatste boom liep het fout. Het kind was op slag dood. -
-
-
Met video2
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.