Volledig scherm
© EPA

Code rood in delen Spanje: extreme regen en sneeuwval

Grote delen van Spanje krijgen vandaag de zwaarste storm sinds 2007 op bezoek. Vooral de Balearen (onder meer de eilanden Mallorca en Ibiza) en de provincies Catalonië en Valencia verwachten hevig noodweer met zware stormschade en overstromingen. 

Boosdoener is de storm Gloria die over de gebieden trekt. Spanje heeft voor verschillende regio's code rood afgegeven. Het vliegveld van Alicante-Elche is om die reden voor 24 uur op slot. De weerdiensten waarschuwen voor golven van acht meter hoog, windstoten van 120 kilometer per uur en extreme hoeveelheden neerslag. Langs de kust en in de binnenlandenr rond Alicante en Valencia kan er een pak sneeuw van 20 centimeter vallen.

In nog eens 33 provincies heeft Spanje vandaag code oranje of geel afgegeven. In de Pyreneeën is later in de week ook kans op noodweer, vooral aan de zuidkant, wat zelfs tot aardverschuivingen kan leiden. 

Het is voor het het eerst sinds Spanje een waarschuwingssysteem voor zware weersomstandigheden ingevoerd dat er code rood is afgegeven. De laatste zware storm die de Spaanse regio's teisterde, dateert van 2007, meldt de Spaanse krant El Pais

Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep Nederlanders de afgelopen dagen al op om alert te zijn op het het noodweer. Het advies is om het lokale nieuws goed in de gaten te houden en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’