Zr. Ms. Dolfijn in de haven van Willemstad na een counterdrugsoperatie.
Volledig scherm
Zr. Ms. Dolfijn in de haven van Willemstad na een counterdrugsoperatie. © ANP

Corona duikt op bij bemanningsleden Nederlandse onderzeeboot

Een aantal bemanningsleden van de onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn is positief getest op besmetting met het coronavirus. Dat bevestigt woordvoerder Bernd Roelink van de Koninklijke Marine aan deze nieuwssite. De onderzeeër was bezig met een oefening op de Atlantische Oceaan die nog twee weken zou duren maar is nu onderweg naar Nederland.  

Aan boord bevinden zich 58 opvarenden. Vijftien van hen vertoonden milde griepklachten zoals lichte koorts en hoesten en werden gisteren  door een Nederlandse marinearts getest. Dat gebeurde op zee in de buurt van de Britse marinebasis Faslane in Schotland. De arts werd met een bootje naar de onderzeeboot gebracht. ,,Uit die tests is gebleken dat acht personen antistoffen hebben aangemaakt als gevolg van het virus. Dat betekent dat ze corona hebben of hebben gehad’’, zegt Roelink. 

Bij zeven van de geteste militairen zijn de klachten volgens de zegsman alweer over maar eentje kampte gisteren nog met koorts en hoestklachten. Desondanks is uit voorzorg besloten om de onderzeeboot terug te halen naar Nederland en de oefening niet te af te maken. ,,De Zr. Ms. Dolfijn is nu onderweg naar Den Helder en wordt daar eind van de week verwacht. Intussen wordt een quarantaineplan gemaakt voor de bemanning’’, zegt Roelink. De sfeer aan boord is volgens hem goed. ,,De opvarenden maakten zich vooral zorgen over de reactie van het thuisfront maar daar hebben ze inmiddels contact mee gehad.’’    

Nader onderzoek

De tests die werden afgenomen bij de bemanningsleden van de Zr. Ms. Dolfijn waren eenvoudige tests. De resultaten ervan zullen in Nederland nader worden onderzocht. ,,De arts heeft DNA-materiaal afgenomen en mee terug genomen voor verder onderzoek. Dat moet binnen 48 uur uitwijzen of de militairen die zijn getest het virus nog steeds hebben’’, aldus Roelink.  

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

  1. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

    Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

    De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt ook of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.