Volledig scherm
De Pestbacterie yersinia pestis © shutterstock

De pest maakt weer slachtoffers in China, Zwarte Dood maakt comeback

In China zijn twee mensen opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van de pest. Eerder dit jaar stierven in dat land al twee mensen aan de ziekte die in de middeleeuwen dood en verderf zaaide in Europa. 

De twee pestpatiënten komen volgens Chinese staatsmedia uit de provincie Binnen-Mongolië, zo meldt CNN. Ze worden verpleegd in de hoofdstad Beijing en in quarantaine gehouden. In mei van dit jaar stierven twee Chinezen uit dezelfde regio aan de pest. Zij liepen die waarschijnlijk op nadat ze de rauwe nieren van een marmot hadden gegeten.

Zwarte Dood

De pest, ook wel de Zwarte Dood genoemd, hield in de middeleeuwen afgrijselijk huis in Europa. Er stierven toen zo'n vijftig miljoen mensen aan de ziekte. Dat wordt nog steeds gezien als een van de ergste pandemieën ooit.

De pest wordt veroorzaakt door een bacterie en kan worden overgebracht door besmette dieren. Als de ziekte niet juist behandeld wordt, is hij dodelijk. Volgens CNN is de ziekte bezig aan een comeback, tussen 2010 en 2015 stierven er 584 mensen aan, vooral in Congo, Madagascar en Peru.

  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.