De Verenigde Staten maken zich klaar voor rechtszaak over dood George Floyd
Op 25 mei 2020 werd de wereld opgeschud door de dood van George Floyd. Omstanders filmden hoe de zwarte man slachtoffer werd van politiegeweld, door de witte agent Derek Chauvin. De dood van Floyd leidde tot wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme. Op maandag 8 maart begint waarschijnlijk het rechterlijke proces tegen Chauvin, die wordt verdacht van tweedegraads moord.
Delen per e-mail
De zaak dient in de rechtbank van Minneapolis, die inmiddels zwaarbeveiligd is. Waarschijnlijk vanaf maandag, misschien later, zullen advocaten van beide kanten tientallen, of zelfs honderden, kandidaten ondervragen. Uiteindelijk worden zestien van hen gekozen als jury. Twaalf juryleden nemen plaats om te beslissen over de zaak. Vier anderen zijn eventuele plaatsvervangers.
De potentiële juryleden hebben al een vragenlijst ingediend, waarin ze hun bestaande kennis van de zaak beschrijven, evenals hun eerdere contacten met de politie. Elke partij kan een potentieel jurylid uit het panel verwijderen, maar als één van de partijen denkt dat die keuze wordt gemaakt op basis van discriminatie, beslist de rechter of het jurylid blijft of gaat. Vanaf 29 maart wordt de zaak verder inhoudelijk behandeld. Volgens verwachtingen kan dat minimaal een maand duren, misschien zelfs langer.
Beschuldigd
Voormalig politieagent Derek Chauvin staat terecht voor de moord op Floyd. Hij wordt beschuldigd van tweedegraads moord, wat betekent dat hij de dood zonder opzet veroorzaakte. De maximale straf hiervoor is veertig jaar. De andere drie agenten die aanwezig waren bij het incident, worden beschuldigd van medeplichtigheid aan tweedegraads moord en zullen in augustus voor de rechtbank verschijnen.
Het is ongebruikelijk dat politieagenten in de Verenigde Staten worden beschuldigd, laat staan veroordeeld, voor het gebruik van dodelijk geweld. Vaak kunnen de agenten met succes beargumenteren dat ze vreesden voor hun leven en uit zelfverdediging handelden. Het hele proces zal te volgen zijn via een online stream.
De dood van Floyd
Op 25 mei 2020 overleed Floyd. Politieagenten hielden hem staande nadat hij een pakje sigaretten kocht, omdat ze dachten dat hij met een vals biljet betaalde. Toen Floyd weigerde de sigaretten terug te geven, belandde hij met de agenten in een worsteling.
Uiteindelijk duwden de agenten Floyd op de grond. Volgens de aanklagers plaatste Chauvin zijn knie gedurende zeven minuten en 46 seconden tussen het hoofd en de nek van Floyd, die meermaals riep dat hij geen lucht kreeg. Nadat hij eindelijk loskwam werd hij vervoerd naar het ziekenhuis, waar hij een uur later overleed. De volgende dag werden Chauvin en zijn drie collega's direct ontslagen.
Protesten over de hele wereld
In de dagen daarna ontstonden protesten over de hele wereld. Black Lives Matter, een anti-racisme beweging die in 2013 ontstond na de moord op de tiener Trayvon Martin, werd nieuw leven ingeblazen.
In juni lieten ook duizenden demonstranten in Nederland zich horen tegen racisme. Al snel verschoof de focus van de wereldwijde protesten naar racisme in eigen land. Na demonstraties in veel grote Nederlandse steden, werden enkele politieke veranderingen aangekondigd. Zo kreeg Nederland een 'nationaal coördinator discriminatie en racisme’ en een onderzoekscommissie die onderzoek doet naar de mechanismen achter discriminatie en racisme. Ook werd een motie aangenomen om racisme in scholenprogramma's op te nemen. Eind oktober besloot de Eerste Kamer een parlementair onderzoek in te stellen naar discriminatie in Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse vrouw aangeklaagd vanwege doodsbedreigingen richting Kamala Harris
Een vrouw uit de Verenigde Staten is aangeklaagd wegens doodsbedreigingen aan het adres van vicepresident Kamala Harris. Dat blijkt uit een strafklacht die is ingediend bij de Amerikaanse rechtbank in deelstaat Florida, meldt CNN. -
Lagerhuis VS stemt in met politiehervorming na dood George Floyd
Meer dan negen maanden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd heeft het lagerhuis van de Verenigde Staten ingestemd met een veelomvattende politiehervorming. De naar Floyd vernoemde wet werd met een krappe meerderheid van 220 tegen 212 stemmen aangenomen. -
Bolsonaro: Illegale houtkap Amazone in 2030 beëindigd
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft in een brief aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden beloofd om tegen 2030 een einde te maken aan illegale ontbossing in het Amazonegebied. De rechts-populistische leider zei dat dit doel alleen kan worden bereikt met ,,aanzienlijke middelen’’ en dat hij hoopt te kunnen rekenen op ,,alle mogelijke steun’’ van de internationale gemeenschap, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. -
Hooggerechtshof zet definitief streep door veroordeling Braziliaanse ex-president Lula
Een meerderheid van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft donderdag een eerdere beslissing om de strafrechtelijke veroordeling van ex-president Luiz Inacio Lula da Silva te vernietigen, bevestigd. Dat maakt definitief de weg vrij voor Lula om het tijdens de presidentsverkiezingen in 2022 op te nemen tegen zittend president Jair Bolsonaro. -
Centrale bank China: geboortebeperkingen opheffen en meer sparen
China zou alle geboortebeperkingen moeten opheffen zodat Chinezen worden aangemoedigd om meer kinderen te krijgen. De bevolking van het land vergrijst sneller dan in ontwikkelde landen, zeggen onderzoekers van de Chinese centrale bank (PBOC). Daarnaast moeten Chinezen meer sparen om ouderen bij te kunnen staan.
-
PREMIUM
Recordaantal besmettingen in India: ‘Als corona daar niet voorbij is, is het nergens voorbij’
In India gaat het met het aantal coronabesmettingen rap de verkeerde kant op. Zondag brak het land een zorgwekkend record. India telde 170.000 nieuwe coronabesmettingen, meer dan de Verenigde Staten en Brazilië samen. -
Black Lives Matter-beweging genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede
De Black Lives Matter-beweging is dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het Noorse parlementslid Petter Eide diende de nominatie in, vanwege het wereldwijd verspreiden van de oproep om racisme systematisch aan te pakken. Dat meldt The Guardian. -
Grootste konijn ter wereld gestolen, Britse eigenaar looft ruim 1000 euro uit
Het grootste konijn ter wereld is het afgelopen weekeinde gestolen uit zijn huis in Worcestershire, in het Verenigd Koninkrijk. Zijn baasje Annette Edwards is ontroostbaar en heeft een beloning van 1000 pond (1150 euro) uitgeloofd voor zijn terugkeer.