Volledig scherm
De deelnemers met v.l.n.r. de Britse premier Boris Johnson, president Denis Sassou Nguesso van Congo-Brazzaville, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zijn Franse evenknie Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, de Russische president Vladimir Putin, de Egyptische President Abdel Fattah al-Sisi, de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en EU-voorzitter Ursula von der Leyen. © via REUTERS

Deelnemers Libië-top bereiken akkoord over wapenstilstand

Alle landen die betrokken zijn bij het conflict in Libië onthouden zich van wapensteun aan de twee rivaliserende partijen en de controle daarop wordt aangescherpt. Dat is de uitkomst van ‘groot Libië-beraad op hoog niveau’.

Behalve de gastvrouw en voorzitter van de conferentie, de Duitse kanselier Angela Merkel, namen onder meer ook de presidenten Vladimir Poetin (Rusland), Emmanuel Macron en Recep Tayyip Erdogan (Turkije) deel aan de bijeenkomst. De leiders van de rivaliserende Libische partijen, premier Fayez Sarraj en rebellenleider Khalifa Haftar schoven ook aan.

Beide leiders, die een wapenstilstand zijn overeengekomen na maanden van felle strijd om de macht, zaten niet samen aan één tafel. ,,Er werd met hen apart gesproken omdat de meningsverschillen nog te groot zijn’’, aldus de Duitse kanselier. Sarraj en Haftar hebben wel toegezegd dat zij vertegenwoordigers zullen afvaardigen voor bijeenkomsten waarop het huidige breekbare staakt-het-vuren moet worden omgezet in een permanent bestand. De eerste zal binnenkort in Genève zijn.

Libië is sinds de val van dictator Moammar Khadaffi in 2011 afgegleden naar een ‘failed state’. Twee groepen, gesteund door milities, strijden er om de macht. Premier Sarraj krijgt de steun van de VN, Europese landen en Turkije, generaal Haftar steunt op vooral Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland. Het laatste jaar hebben de milities van Haftar flink terreinwinst geboekt. Premier Sarraj heeft het alleen nog voor het zeggen in de hoofdstad Tripoli en het grensgebied met Tunesië.

  1. Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelingen, NAVO solidair met Turkije
    UPDATE

    Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelin­gen, NAVO solidair met Turkije

    Turkije houdt Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegen als de situatie in Idlib verder verslechtert. Turkije zou zich in dat geval niet meer gebonden voelen aan de afspraken met de EU uit 2016. De EU vindt dat de deal nog wel staat. Intussen verscherpen Griekenland en Bulgarije de controles bij de Turkse grens. De NAVO-landen zijn solidair met Turkije en roepen Syrië en Rusland op hun offensief in Syrië te staken.