De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin tijdens een persconferentie in het Pentagon in Washington.
Volledig scherm
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin tijdens een persconferentie in het Pentagon in Washington. © AP

Defensieminister VS: Meer doen om burgerdoden te voorkomen

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, heeft de top van zijn ministerie in een brief gevraagd om ‘meer inspanningen om burgerdoden te voorkomen’. Het is de meest ingrijpende actie van Austin tot nu toe over de kwestie, die aandacht kreeg door een Amerikaanse luchtaanval in Syrië in 2019 die aan tientallen burgers het leven kostte.

 1. New York Times: VS verzwegen tientallen burgerdoden bij bombardement Syrië

  New York Times: VS verzwegen tientallen burgerdo­den bij bombarde­ment Syrië

  Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft verzwegen dat bij een luchtaanval op posities van Islamitische Staat in Syrië in maart 2019 tientallen burgerslachtoffers zijn gevallen. Een jurist van de luchtmacht waarschuwde direct na de aanval door twee vliegtuigen dat waarschijnlijk het oorlogsrecht was geschonden. In plaats van een onderzoek in te stellen, probeerde het leger alle sporen uit te wissen, zo schrijft The New York Times. Bij het bombardement vielen tachtig doden, onder wie mogelijk zestig burgers, voornamelijk vrouwen en kinderen.
 2. LIVE | Zelenski snapt Nederlandse twijfel over EU-kandidatuur niet goed: ‘Rutte in spagaat’
  oorlog oekraïne

  LIVE | Zelenski snapt Nederland­se twijfel over EU-kandida­tuur niet goed: ‘Rutte in spagaat’

  Volodimir Zelenski heeft er weinig begrip voor dat de Nederlandse politiek terughoudend is over een Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie. In een interview met Nieuwsuur zei de Oekraïense president dat hij vindt dat er onder de bevolking genoeg steun voor is. Hij vindt dat de kandidatuur een belangrijk signaal zou afgeven dat de EU Oekraïne steunt. “Het volk steunt ons.” Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de Russische inval in Oekraïne.