Volledig scherm
Alexandria Ocasio-Cortez (links) en Ilhan Omar © AFP

Democraten: Trump ‘racistisch’ met uitspraken over congresleden

President Donald Trump heeft op twitter een aantal gekleurde Democratische leden van het Amerikaanse Congres opgeroepen ‘terug te keren naar hun eigen land’. De vier vrouwen in kwestie zijn op één na allemaal geboren in de Verenigde Staten.

Het gaat om Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib. De uitlatingen zijn door de Democraten veroordeeld als racistisch. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zegt dat Trump terug wil naar een ‘wit Amerika’.

De oproep van Trump is een reactie op de aanzwellende kritiek op de omstandigheden in de Amerikaanse opvangkampen voor migrantengezinnen. Ocasio-Cortez is één van de Democratische congresleden die de kampen bezocht en getuigden over de mensonwaardige omstandigheden. Zo moest een groepje vrouwen uit een toiletpot drinken omdat de wastafel in hun verblijf stuk was.

Snel vertrekken

Volledig scherm
Ilhan Omar (links) en Rashida Tlaib © AFP

Trump noemt dat ‘fake news’. In een reeks tweets neemt hij de vrouwen op de korrel. ,,Zo interessant om te zien hoe ‘progressieve’ Democratische leden van het Huis, die uit landen komen waar de regeringen een complete en totale catastrofe zijn, de slechtste en meest corrupte ter wereld (als ze zelfs al een regering hebben), nu op een luide en hatelijke manier de burgers van de Verenigde Staten, het beste en machtigste land ter wereld, komen vertellen hoe we ons beleid moeten voeren. Waarom gaan ze niet terug om de totaal gebroken en door misdaad geïnfecteerde plaatsen waar ze vandaan komen, te helpen opknappen’’, schrijft Trump. ,,Dan kunnen ze terugkeren en ons tonen hoe het moet. Deze plaatsten hebben jullie hulp dringend nodig, jullie kunnen niet snel genoeg vertrekken.’’

Rashida Tlaib noemde de tweets van de president ‘racistisch’, en riep op om de president af te zetten. ,,Hij is de crisis. Zijn gevaarlijke ideologie is de crisis. Hij moet afgezet worden’', vindt ze. 

Ook Ayanna Pressley liet zich horen: ,,DIT is hoe racisme eruit ziet”, klonk het bij haar op Twitter. ,,WIJ zijn hoe democratie eruit ziet. En we gaan nergens heen. Behalve terug naar DC (Washington, red.) om te vechten voor de families die u elke dag marginaliseert en slecht maakt.”

Razend

Ocasio-Cortez zei dat de president ‘boos’ is omdat hij zich ,,geen Amerika kan voorstellen waartoe ook wij behoren”. ,,Je valt terug op een bang Amerika voor je plundering.” Ze voegde er ook nog aan toe dat het land waar ze vandaan komt de Verenigde Staten is. ,,En bovenop het feit dat u geen Amerika aanvaardt dat ons verkozen heeft, kan u ook niet aanvaarden dat we niet bang zijn van u. Je kan niet accepteren dat we u gaan ontmaskeren en een positieve visie hebben voor dit land. En dat is wat u razend maakt.”

Ook de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders nam het voor de vrouwen op. Hij noemde de uitspraken van Trump racistisch. Net als Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, die de afgelopen weken in een dispuut verwikkeld was met de vier betrokken Democraten. Volgens haar bevestigt Trump met zijn uitspraken dat ,,zijn plan om Amerika weer groot te maken eigenlijk tot doel heeft om Amerika weer blank te maken”. ,,Onze diversiteit is onze sterkte en onze eenheid is onze kracht”, twitterde ze.

Uitzetting

Zondag maakten immigratieautoriteiten bekend dat in steden in het hele land zo’n 2000 migranten worden opgepakt om te worden uitgezet. In totaal hangt een miljoen migranten uitzetting boven het hoofd.