Demonstranten Hongkong bij thuiskomst aangevallen door gemaskerde mannen

Op het metrostation van voorstad Yuen Long in Hongkong gingen tientallen mannen in witte T-shirts mensen die terugkeerden van een demonstratie met stokken te lijf. Tientallen betogers raakten gewond, één demonstrant ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

Lam Cheuk-ting van de Democratische Partij was een van de gewonden. Hij zette foto’s op Facebook van zijn verwondingen. Hij zegt te zijn geslagen met houten stokken. Zeker dertig mannen in witte shirts bestormden de mensen uit de trein. 

Duizenden mensen gingen gisteren opnieuw de straat op om te betogen tegen de leider Carrie Lam en de manier waarop zij omgaat met een omstreden wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. De betogers eisen dat die wet, die voorlopig van tafel is, definitief de prullenbak in gaat. 

Volledig scherm
Mannen in witte T-shirts met maskers, helmen en stokken na de aanval op demonstranten bij een metrostation in Yuen Long. © REUTERS

Traangas en rubberen kogels

De politie bracht 4000 agenten op de been tijdens de demonstratie: de oproerpolitie gebruikte gisteren traangas en rubberen kogels om de demonstranten in Hongkong uit elkaar te drijven na afloop van het eerder vreedzaam verlopen pro-democratie protest. 

Volgens de organisatoren gingen 430.000 mensen de straat op, de politie houdt het op 140.000 betogers. 

De voormalige Britse kolonie hoort bij China, maar zijn samen ‘één land, met twee systemen’, waardoor Hongkong tot op zekere hoogte autonoom is. Met de uitleveringswet aan China komt die autonomie volgens de betogers in gevaar. 

Volledig scherm
Een demonstrant schopt tegen traangas dat door de politie is gegooid. © AP
Volledig scherm
De oproerpolitie zette gisteren traangas in tegen demonstranten uit Hongkong. © AP
  1. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.