Demonstranten Hongkong bij thuiskomst aangevallen door gemaskerde mannen

Op het metrostation van voorstad Yuen Long in Hongkong gingen tientallen mannen in witte T-shirts mensen die terugkeerden van een demonstratie met stokken te lijf. Tientallen betogers raakten gewond, één demonstrant ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

Lam Cheuk-ting van de Democratische Partij was een van de gewonden. Hij zette foto’s op Facebook van zijn verwondingen. Hij zegt te zijn geslagen met houten stokken. Zeker dertig mannen in witte shirts bestormden de mensen uit de trein. 

Duizenden mensen gingen gisteren opnieuw de straat op om te betogen tegen de leider Carrie Lam en de manier waarop zij omgaat met een omstreden wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. De betogers eisen dat die wet, die voorlopig van tafel is, definitief de prullenbak in gaat. 

Mannen in witte T-shirts met maskers, helmen en stokken na de aanval op demonstranten bij een metrostation in Yuen Long.
Volledig scherm
Mannen in witte T-shirts met maskers, helmen en stokken na de aanval op demonstranten bij een metrostation in Yuen Long. © REUTERS

Traangas en rubberen kogels

De politie bracht 4000 agenten op de been tijdens de demonstratie: de oproerpolitie gebruikte gisteren traangas en rubberen kogels om de demonstranten in Hongkong uit elkaar te drijven na afloop van het eerder vreedzaam verlopen pro-democratie protest. 

Volgens de organisatoren gingen 430.000 mensen de straat op, de politie houdt het op 140.000 betogers. 

De voormalige Britse kolonie hoort bij China, maar zijn samen ‘één land, met twee systemen’, waardoor Hongkong tot op zekere hoogte autonoom is. Met de uitleveringswet aan China komt die autonomie volgens de betogers in gevaar. 

Een demonstrant schopt tegen traangas dat door de politie is gegooid.
Volledig scherm
Een demonstrant schopt tegen traangas dat door de politie is gegooid. © AP
De oproerpolitie zette gisteren traangas in tegen demonstranten uit Hongkong.
Volledig scherm
De oproerpolitie zette gisteren traangas in tegen demonstranten uit Hongkong. © AP
 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.