Volledig scherm
© ANP

Demonstratie in Istanboel na moord op transgendervrouw

In de Turkse stad Istanboel zijn vanavond honderden homoseksuelen, lesbiennes en transgenders de straat op gegaan om hun verontwaardiging te uiten over de moord op Hande Kader (22): een Turkse transgendervrouw die vorige week werd verkracht en in brand gestoken. Turkije staat in de top 10 van landen waar regelmatig transseksuelen worden omgebracht.

Hande Kader werd gevonden in een bos in de buurt van Istanboel. Ze kon alleen aan de hand van haar gebit worden geïdentificeerd. De jonge vrouw stond bekend als activiste en was werkzaam als prostituee. Kader zou, kort voordat ze werd vermoord, zijn gezien toen ze bij een klant in de auto stapte.

De betoging van vandaag is opvallend, omdat in juni de geplande Gay Pride in Istanboel werd verboden door de Turkse autoriteiten. Het initiatief van de demonstratie kwam van de Gay Pride-organisatie waar de vrouw ook lid van was. Ze zou vorig jaar tijdens een holebi-protestmars in Istanboel voor een waterkanon zijn gaan zitten toen de politie de demonstratie wilde tegenhouden.

Verklaring
In een verklaring zegt de organisatie van de Gay Pride in Istanbul: 'We zijn woedend. Een vriend van ons is vermoord. Hande was iemand die haar stem verhief tegen haatmisdrijven en iedereen aanspoorde hetzelfde te doen.'

De vermoorde Turkse transgender is vandaag ook in Amsterdam herdacht. ,,We zijn geschrokken, boos en verdrietig door de brute moord van Hande Kader. Hande Kader was een 23-jarige bekende transgender-activiste uit Turkije die zich inzette voor de rechten van transgenders", zei Yvo Manuel Vas Dias van TransAmsterdam volgens AT5.

Vorige maand werd in Istanboel het lichaam gevonden van de  vermoorde, homoseksuele Syrische vluchteling Muhammed Wisam Sankari. Homoseksualiteit is niet verboden in Turkije, maar volgens de holebi-gemeenschap daar komt het zeer regelmatig voor dat homo's er worden mishandeld of zonder aanleiding worden opgepakt door de politie.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp