Volledig scherm
Het hek dat de wilde zwijnen buiten moet houden, is bijna 70 kilometer lang. © ANP XTRA

Denemarken voltooit wildezwijnenhek langs grens met Duitsland

Na tien maanden bouwen heeft Denemarken zijn omstreden hek tegen wilde zwijnen langs de grens met Duitsland voltooid. Het hekwerk kostte de Denen uiteindelijk een stuk minder dan begroot. 

Maandagochtend bevestigden bouwvakkers het laatste deel van het hek bij de grensovergang Sofiedal zo'n 20 kilometer ten noordwesten van het Duitse Flensburg. Daarmee is het Deense bouwproject - van bijna 70 kilometer, van de Baltische naar de Noordzee - voltooid.

Sinds eind januari hadden de Denen aan het wildezwijnenhek gebouwd. Het bouwwerk kostte slechts ongeveer 6 miljoen in plaats van de oorspronkelijk geschatte 11 miljoen euro. Volgens de autoriteiten heeft het hek twintig permanente openingen als grensovergang en waterloop.

Varkenspest

Ook moet door middel van geuren worden voorkomen dat de zwijnen de grens overschrijden. Voor wandelaars zijn er ook poorten en kleine trappen langs het hek. Het wildezwijnenhek is een van de maatregelen die Denemarken inzet om zijn belangrijke en winstgevende varkensfokkerij tegen de Afrikaanse varkenspest te beschermen.

Deze ziekteverwekker sloeg recentelijk in Polen toe. Veel mensen in de hechte Duits-Deense regio beschouwen het hek echter als een hindernis en een symbool van marktafscherming. Het effect van het hek wordt ook door experts in twijfel getrokken.

In het oosten van het land hebben bewoners ook last van zwijnen. Een plaatselijke hovenier vertelt hoe je ze uit de tuin houdt.

  1. Bezorgde fans eisen vrijlating beroemde Iraanse rapper: ‘Zijn leven is in gevaar’

    Bezorgde fans eisen vrijlating beroemde Iraanse rapper: ‘Zijn leven is in gevaar’

    Rapper Amir Tataloo, een van de populairste Iraniërs op sociale media en uitgesproken criticus van het regime in Teheran, is gisteren in Turkije opgepakt vlak voordat hij naar Engeland wilde vertrekken voor een concert. De controversiële artiest leeft al lange tijd op gespannen voet met Iran en dreigt aan zijn geboorteland uitgeleverd te worden. Een petitie voor zijn vrijlating is al ruim 200.000 keer ondertekend. ,,Amir is geen crimineel.”