Derde slachtoffer gasexplosie bakkerij Parijs komt uit Spanje

VideoHet dodental door de explosie in een bakkerij in Parijs is gestegen naar drie. Het slachtoffer is een vrouw uit Spanje, meldde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken. De andere slachtoffers zijn twee brandweerlieden. 

Negen gewonden verkeren nog in levensgevaar en 37 anderen zijn minder ernstig gewond geraakt, melden de Franse autoriteiten. Eerder was nog sprake van vier doden, maar binnenlandminister Castaner herriep zijn uitspraak vanmiddag en stelde het dodental toe bij naar twee.  

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, meldt de dood van zijn landgenote op Twitter. Ook schrijft Borrel dat er een andere Spanjaard gewond zijn geraakt. De Spaanse krant El Pais meldt dat de vrouw een toerist was die in een hotel nabij de bakkerij verbleef.

De ravage in de omgeving is enorm. De ontploffing in de Rue de Trévise, in het negende arrondissement, deed zich rond negen uur voor. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner is ‘geschokt’ na het zien van de chaos en de vele slachtoffers. 

Mensen vluchtten in paniek hun woningen en hotels uit. Gewonden werden op straat eerste hulp geboden.
Volledig scherm
Mensen vluchtten in paniek hun woningen en hotels uit. Gewonden werden op straat eerste hulp geboden. © EPA

De brandweer was al bij bakkerij Hubert om een melding van een gaslek te controleren. TV-zender France 3 meldt dat een van hen werd bedolven onder het puin. Het duurde zo'n tweeënhalf uur voordat hij werd gevonden. De Parijse officier van Justitie, Rémy Heitz, verklaart dat een ‘toevallig gaslek’ waarschijnlijk de oorzaak is, dat moet nog verder onderzocht worden.

Geen aanslag

Christophe Castaner on Twitter

À cette heure, 2 sapeurs-pompiers de la brigade des @PompiersParis sont décédés. 10 personnes sont en urgence absolue dont un sapeur-pompier. 37 personnes sont en urgence relative. Immense tristesse. Soutien aux familles des victimes. La Nation s'incline devant leur douleur.

De bakkerij was gesloten toen de explosie plaatsvond. De pui van het pand werd volledig weggeblazen en in de ruimtes eronder woedde brand. Ook andere gebouwen liepen zware schade op. Straten liggen vol puin en stof.  In de wijde omgeving sneuvelden ramen en voertuigen raakten zwaar beschadigd. Bewoners van de bovengelegen woningen werden met ladders omlaag geholpen.

Premier Edouard Philippe was samen met minister Castaner en de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, aanwezig op de rampplek. Hidalgo liet namens de Parijzenaars een boodschap van ‘genegenheid en medeleven’ uitgaan. 

Straten schudden

Brandweerlieden dragen een gewonde weg.
Volledig scherm
Brandweerlieden dragen een gewonde weg. © AFP

Pedro Goncalves, een medewerker van het Mercure-hotel tegenover de bakker, zegt dat hij de brandweerlieden de bakkerij zag binnengaan, maar hij en zijn collega’s dachten dat het vals alarm was. Beiden gingen weer aan het werk. Ongeveer een uur later deed de explosie de omliggende straten schudden.

,,Vanuit het niets hoorde ik een zware explosie’’, vertelt Goncalves. ,,Ik voelde de druk en er was veel zwarte rook en rondvliegend glas. Ik had net genoeg tijd om weg te duiken en mijn hoofd te bedekken.’’ De hotelmedewerker werd getroffen door glasscherven en liep een paar snijwonden aan zijn hoofd op.

Overweldigend geluid

RM on Twitter

Paris, rue de Trévise. #GiletsJaunes

Een getuige vertelt op de Franse televisie over het ‘overweldigende’ geluid van de explosie en de kreten van mensen die vastzaten in de omliggende gebouwen. De plaats van de explosie ligt om de hoek van het bekende theater Folies-Bergère en niet ver van een drukbezocht winkelgebied.

,,We lagen allemaal te slapen en dachten dat er aardbeving was’’, zegt een jonge vrouw, die wakker schrok. ,,We gingen naar beneden en zagen dat het gebouw in brand stond, vult haar broer aan. Ook andere buren schrokken wakker door de explosie. Sommigen liepen in nachtkleding en blootsvoets de straat op.

,,Alle ramen van het appartement sprongen en deuren vlogen uit hun scharnieren’’, vertelt een buurtbewoner. ,,Kinderen waren in paniek.’’ Ook gasten van in de wijk gelegen hotels maakten zich in allerijl uit de voeten, meldt AFP. Diverse geëvacueerde toeristen liepen met hun koffers in de hand over straat. 

Gele hesjes

Bewoners boven de bakkerij worden met ladders omlaag geholpen.
Volledig scherm
Bewoners boven de bakkerij worden met ladders omlaag geholpen. © AFP

Voor vandaag staat Parijs nieuwe demonstraties van de ‘gele hesjes’ te wachten. De Franse hoofdstad heeft politie in gepantserde voertuigen klaarstaan en sommige steden hebben uit voorzorg winkels dicht laten timmeren. 

De afgelopen weken kwam het tot heftige confrontaties tussen politie en betogers. In totaal zijn voor het negende weekeinde op rij zo'n 80.000 veiligheidstroepen opgetrommeld. Minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft gedreigd streng op te zullen treden tegen relschoppers. 

Emily Molli on Twitter

Destruction for blocks after an explosion on rue de trévise

République Exemplaire on Twitter

Plus précisément rue de Trevise

Een oudere dame wordt door een brandweerman in veiligheid gebracht.
Volledig scherm
Een oudere dame wordt door een brandweerman in veiligheid gebracht. © AFP
Een onbekend aantal personen is bij de explosie gewond geraakt.
Volledig scherm
Een onbekend aantal personen is bij de explosie gewond geraakt. © AFP
Na de explosie brak brand uit in de omringende panden.
Volledig scherm
Na de explosie brak brand uit in de omringende panden. © AFP
De ravage aan de omgeving van de bakkerij is enorm. Ramen sprongen en auto's werden om hun kant gegooid.
Volledig scherm
De ravage aan de omgeving van de bakkerij is enorm. Ramen sprongen en auto's werden om hun kant gegooid. © AFP
Een gewonde vrouw wordt door hulpverleners weggevoerd op een brancard.
Volledig scherm
Een gewonde vrouw wordt door hulpverleners weggevoerd op een brancard. © AP
Een agent helpt een gewonde man die in een hotel in de straat verbleef.
Volledig scherm
Een agent helpt een gewonde man die in een hotel in de straat verbleef. © EPA
Op de Place de l’Opéra stonden helikopters klaar om de gewonden af te voeren.
Volledig scherm
Op de Place de l’Opéra stonden helikopters klaar om de gewonden af te voeren. © EPA