Dertien doden door noodweer in Zuid-Frankrijk

Video & updateZeker dertien mensen zijn om het leven gekomen door noodweer in het departement Aude in het zuiden van Frankrijk. Dat meldde de prefect van het gebied aan persbureau AFP. Er is code rood afgegeven voor het gebied.

De zenders BFMTV en Europa 1 meldden dat de slachtoffers vielen in het gebied dat was ondergelopen door zware regenval. Een van de slachtoffers is een kloosterzuster 'die meegesleurd werd door het water in Villardebelle'. In Villegailhenc, net als Villardebelle ten noorden van Carcassone, vielen vier doden. Er zijn intussen dertien mensen om het leven gekomen. ,,Zeker een persoon werd in zijn slaap meegesleurd door het water, de omstandigheden bij de andere slachtoffers zijn nog niet duidelijk”, laat provinciebestuurder Alain Thirion weten. 

Er raakte ook een persoon gewond toen een huis in Cuxac instortte. De prefect vreest dat de balans nog verder kan oplopen omdat de hulpdiensten moeilijk ter plaatse raken.

De scholen in de Aude blijven maandag dicht in verband met het noodweer. Ook veel wegen zijn afgesloten. De televisie toonde beelden van straten die in woeste rivieren veranderden. Auto's werden door het water meegesleurd. Volgens Thirion viel in de nacht van zondag op maandag evenveel regen als normaal in een half jaar. In sommige gemeenten stond het water zes meter hoog.

Rivierpeil recordhoog

De rivier de Aude bereikt intussen een recordpeil. Volgens de dienst Vigicrues stond de rivier sinds 1891 nooit eerder zo hoog. ,,Toen ging het om net geen zeven meter, en we naderen dat peil.” In sommige gemeenten stond het water zes meter hoog. ,,In het eerste deel van de nacht is het peil van de Aude heel snel gestegen”, aldus Vigicrues.

Afgelopen donderdag eiste zware regenval in Zuid-Frankrijk ook al twee slachtoffers. Toen werden in de plaats Sainte-Maxime aan de Côte d'Azur verschillende auto's in de Middellandse Zee gespoeld, de twee werden dood in een auto ontdekt.

Pauline on Twitter

villegailhenc #aude #inondations #BFMTV #c C'est le k.o sur la place https://t.co/khh0OtdWIL

Météo Pyrénées on Twitter

Rue de l'école #villegailhenc #Aude #inondations #meteo11 @VISOV1 📷Manu Sanchez https://t.co/Vz4P2KpmLp

Météo Pyrénées on Twitter

Fortes #pluies sur #Perpignan #pyreneesorientales 📷 Nathalie9059 prudence également dans l'#Aude #orages https://t.co/5PsPi3a2pN

Volledig scherm
Een man neemt de schade op die het noodweer in het gebied l'Aude veroorzaakt heeft. © EPA
Volledig scherm
Meerdere mensen zijn om het leven gekomen door noodweer in het departement Aude in het zuiden van Frankrijk. © ANP