William Taylor.
Volledig scherm
William Taylor. © AP

Diplomaat bevestigt druk Trump op Oekraïne

Waarnemend ambassadeur in Oekraïne, William Taylor, heeft in het onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen president Trump een belastende verklaring over de president afgelegd. 

Volgens Taylor heeft Trump aan het verstrekken van militaire hulp aan Oekraïne voorwaarden verbonden. Zo werd de Oekraïense president onder druk gezet een openlijke verklaring af te leggen dat het land een corruptie-onderzoek zou starten naar Trumps rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter.

,,In augustus en september van dit jaar raakte ik steeds meer bezorgd dat onze relatie met Oekraïne fundamenteel wordt ondermijnd door een informeel kanaal van Amerikaanse beleidsmakers en door het achterhouden van vitale veiligheidshulp vanwege binnenlandse politiek redenen", heeft Taylor volgens de Washington Post aan de commissie verklaard.

Taylor, een veteraan en ervaren diplomaat, was eerder ambassadeur in Oekraïne van 2006 tot 2009. Hij vervult de functie als waarnemend ambassadeur sinds Trump de vorige ambassadeur, Marie Jovanovitsj, had teruggehaald.

‘Alles afhankelijk’

De waarnemend ambassadeur verklaarde ook dat Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur voor Europa, hem had gezegd over de Oekraïense president Volodimir Zelenski, dat ,,’alles' afhankelijk was van zo'n verklaring over een onderzoek, inclusief de hulp aan Oekraïne." Sondland had zelf afgelopen donderdag voor de commissie verklaard dat hij niet betrokken was geweest bij het onder druk zetten van de Oekraïense president en dat dat volgens Trump niet was gebeurd.

Het Witte Huis noemde de getuigenis een gecoördineerde lastercampagne van linkse politici en radicale niet-gekozen bureaucraten. ,,Vandaag was weer meer van horen zeggen en selectief lekken door de politiek-gedreven niet-openbare hoorzittingen van de Democraten", zei de regering in een verklaring.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.